Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Štvrtina Maďarov si myslí, že zahraničná politika slúži ruským záujmom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

V prieskume z vlaňajšieho novembra si deväť percent opýtaných myslelo, že vláda premiéra Orbána vychádza v ústrety ruským záujmom. V terajšom prieskume bol pomer týchto respondentov už 26-percentný.

Budapešť 24. apríla (TASR) - Čoraz viac Maďarov sa domnieva, že zahraničná politika maďarskej vlády slúži záujmom Ruska. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky inštitútu Publicus Intézet, ktorý cez víkend zverejnila webová stránka periodika Vasárnapi Hírek.

V prieskume z vlaňajšieho novembra si deväť percent opýtaných myslelo, že vláda premiéra Viktora Orbána vychádza v ústrety ruským záujmom. V terajšom prieskume bol pomer týchto respondentov už 26-percentný.

Súčasne z novembrových 57 percent klesol na 45 percent pomer Maďarov, ktorí sú presvedčení, že maďarská diplomacia obhajuje domáce záujmy.

Podľa 13 percent opýtaných presadzuje maďarský kabinet záujmy Európskej únie; vo vlaňajšom prieskume bol ich pomer 12-percentný.

Z novembrových troch percent klesol na terajšie dve percentá pomer respondentov, ktorí si myslia, že maďarská vláda presadzuje v zahraničnej politike záujmy Spojených štátov.

Na otázku prieskumu nedokázalo odpovedať 14 percent opýtaných, vlani v novembri ich boli o štyri percentá viac.