Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

FOTO: Na tuniskej pláži smrti sa turisti opaľujú, akoby sa nič nestalo

Foto: TASR/AP

Útok z 26. júna na pláži letoviska Sousse bol najhorším v dejinách Tuniska.

Bratislava 1. júla (Teraz.sk) - Len štyri dni po piatkovom teroristickom útoku sa turisti opaľujú na pláži hotela Imperial Marhaba v letovisku Sousse (Súsa).

Celkovo si útok strelca na hotelovej pláži v letovisku Sousse vyžiadal 39 obetí vrátane útočníka. Tuniský útočník Sajfuddín Rizkí absolvoval výcvik v tábore džihádistov v susednej Líbyi koncom roka 2014. Informoval o tom v utorok hovorca tuniského premiéra Dáfir Nádží, uviedli tlačové agentúry Reuters a AP. Podľa hovorcu vyšetrovanie ukázalo, že Rizkí bol v Líbyi v rovnakom čase ako dvaja tuniskí strelci, ktorí v marci zaútočili na múzeum Bardo v metropole Tunis.



Podľa tuniských úradov sú medzi zabitými okrem Britov aj občania Nemecka, Belgicka a Írska.Britské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že počet britských obetí piatkového útoku na hotel v Tunisku stúpol na 15. Hovorca rezortu Tobias Ellwood zároveň pripustil, že počet obetí z radov britských občanov ešte môže vzrásť.

Tragické udalosti v Sousse sú podľa Ellwooda najtragickejším útokom voči britským občanom od 7. júla 2005, keď sa odohrali bombové atentáty v londýnskej verejnej doprave. Tuniská vláda je opakovane kritizovaná, že neurobila viac, aby po útoku na múzeum zabránila ďalšiemu útoku na turistov. Útok z 26. júna na pláži letoviska Súsa bol najhorším v dejinách Tuniska a zničil životne dôležitý turistický sektor krajiny.

Policajti hliadkujú na pláži hotela Imperial Marhaba v letovisku Sousse (Súsa), štyri dni po piatkovom teroristickom útoku, v utorok 30. júna 2015.
Foto: TASR/AP

Policajti hliadkujú na pláži hotela Imperial Marhaba v letovisku Sousse (Súsa), štyri dni po piatkovom teroristickom útoku, v utorok 30. júna 2015.
Foto: TASR/AP

Turisti sa opaľujú na hotelovej pláži v letovisku Sousse (Súsa), štyri dni po teroristickom útoku, v utorok 30. júna 2015.
Foto: TASR/AP