Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Štyri holandské strany sa dohodli na rokovaniach o budúcej vláde

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lídri štvorice strán sa po prieskumných rozhovoroch za prítomnosti Schippersovej dohodli, že už na budúci týždeň začnú s prvými rokovaniami.

Brusel/Amsterdam 24. marca (TASR) - Štyri holandské politické strany zastupujúce široké politické spektrum sa dnes dohodli na ďalších rokovaniach o vytvorení budúcej vlády. Informoval o tom spravodajský server DutchNews.nl.

Po prvých kontaktných rozhovoroch, ktorými bola poverená ministerka zdravotníctva Edith Schippersová, o podobe nového vládneho kabinetu bude rokovať víťaz parlamentných volieb z 15. marca liberálna Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho, Kresťanskodemokratická výzva (CDA), ľavicovo-liberálna strana Demokrati 66 (D66) a do štvorice - pre zabezpečenie pohodlnej nadpolovičnej parlamentnej väčšiny - aj Zelená ľavica (GroenLinks).

Lídri štvorice strán sa po prieskumných rozhovoroch za prítomnosti Schippersovej dohodli, že už na budúci týždeň začnú s prvými rokovaniami o predstavách, ambíciách a tiež odmietavých postojoch ku konkrétnym politickým témam.

Premiér Rutte, ktorý sa chce uchádzať v poradí už o tretí mandát predsedu vlády, uviedol, že je pripravený na nadchádzajúce rokovania s tromi stranami a pripustil, že v rámci tejto skupiny existujú značné politické rozdiely.

"Budeme rokovať tak, aby sme zistili, či výrazné názorové rozdiely, ktoré sú medzi nami, možno preklenúť," uviedol v tejto súvislosti líder Zelenej ľavice Jesse Klaver. Jeho strana bola najväčším prekvapením parlamentných volieb, keď získala 14 kresiel v dolnej komore parlamentu, o desať viac ako v predošlých voľbách. Zelení ľavičiari presadzujú politiku v prospech boja proti klimatickým zmenám, sú za spravodlivejšie prerozdeľovanie príjmov a sústreďujú sa aj na utečeneckú politiku.

Kým Zelená ľavica si rozumie s ľavicovými liberálmi z D66 v oblasti životného prostredia a ústretového prístupu voči utečencom a imigrácii, kresťanskí demokrati z CDA a liberáli z VVD presadzujú tvrdšie imigračnú politiku a chcú kriminalizovať cudzincov, ktorí žijú v Holandsku bez riadnych dokladov.

Z rokovaní o budúcej vláde "vypadli" súčasní Rutteho koaliční partneri - sociálni demokrati. Strana práce (PvdA) utrpela vo voľbách debakel, keď z počtu 38 poslancov bude mať v parlamente len deväť, a oznámila, že chce zostať v opozícii.

Prieskumné rozhovory o možnej koalícii sa skončili pre pravicového populistu Geerta Wildersa. Hoci jeho Strana za slobodu (PVV) skončila vo voľbách ako druhá najsilnejšia, všetky ostatné veľké strany spoluprácu s ňou vylúčili.