Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Štyri krajiny rokujú o oživení mierového procesu v Afganistane

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Massoud Hossaini

Podľa analytikov môže prítomnosť predstaviteľov Číny a USA celý proces zefektívniť.

Islamabad 11. januára (TASR) - Zástupcovia Pakistanu, Afganistanu, Číny a Spojených štátov sa dnes stretli v Islamabade na rozhovoroch o možnostiach oživenia mierového procesu medzi vládou v Kábule a povstalcami z hnutia Taliban.

Rozhovory sa konajú v nádeji, že privedením povstalcov k rokovaciemu stolu sa podarí ukončiť 15 rokov vojny v Afganistane, uviedla agentúra DPA. Cieľom prvého kola je stanoviť smerovanie procesu.

"Bude to zložitá úloha, doviesť Taliban k (rokovaciemu) stolu," povedal zahraničnopolitický poradca pakistanskej vláda Sartádž Azíz v úvode schôdzky. "Budeme im musieť ponúknuť stimuly... bez vopred stanovovaných podmienok."

Koordinačná komisia sa zišla v nadväznosti na sériu kontaktov medzi lídrami Pakistanu a Afganistanu v Kábule a Islamabade, ktorých zámerom bolo zmierniť nedôveru medzi týmito susednými krajinami.

Podľa analytikov môže prítomnosť predstaviteľov Číny a USA celý proces zefektívniť. Znepokojujúca je však absencia zástupcov Talibanu a najnovšia nezvyčajná zimná ofenzíva hnutia.

Zástupcovia afganskej vlády a Talibanu sa vlani stretli v Pakistane po prvý raz, rozhovory však stroskotali ešte pred druhým kolom.

Pakistan: Na zmierovacie rozhovory pozvime všetky skupiny blízke Talibanu



Bezpodmienečné rokovania by mali byť ponúknuté všetkým skupinám napojeným na afganský Taliban, povedali dnes zástupcovia Pakistanu na štvorstrannom stretnutí v Islamabade so zameraním na oživenie mierového procesu vo vojnou zničenom Afganistane.

"Primárnym cieľom procesu zmierenia je vytvoriť podmienky, ktoré privedú talibanské skupiny k rokovaciemu stolu," povedal agentúre DPA poradca pakistanskej vlády pre zahraničné záležitosti Sartádž Azíz. Avšak neúčasť Talibanu na týchto rokovaniach, rovnako ako jeho nezvyčajná zimná ofenzíva, sú považované za znepokojivé znamenia.

Azíz hovoril na otváracom stretnutí koordinačného výboru, ktorý spoločne zriadili Afganistan, Pakistan, Čína a USA. Jeho úlohou je zadefinovať smerovanie procesu zmierenia v Afganistane.

"Je dôležité, aby začiatok rokovacieho rokovacieho procesu nebol viazaný žiadnymi podmienkami. To by podľa nášho názoru bolo kontraproduktívne," dodal Azíz.

Experti sú toho názoru, že v dôsledku prítomnosti Číny a USA bude celý proces efektívnejší.

V minulosti panovali pochybnosti o úprimnosti snahy Pakistanu priviesť Taliban k rokovaniam. Experti však teraz veria, že dlhodobé čínske investovanie v Pakistane urobilo z tejto krajiny spoľahlivejšieho hráča pri presadzovaní mieru v regióne.

Autor faktografickej knihy The China-Pakistan Axis (Os Čína-Pakistan) Andrew Small povedal, že Peking udržiaval priamy kontakt s Talibanom, odkedy prišiel o moc v roku 2001. "Nedávna koordinácia medzi Čínou a USA môže byť tomuto procesu nápomocná," dodal.

Zástupcovia afganskej vlády a Talibanu sa stretli neďaleko Islamabadu po prvý raz vlani, ale ich rozhovory ešte pred druhým kolom uviazli na mŕtvom bode.