Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Štyri osoby čelia obvineniam za útok na novinárov v Chorvátsku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tri osoby čelia obvineniam z použitia násilia proti osobám, ktoré vykonávali verejnú službu, za čo im hrozí trest odňatia slobody do piatich rokov.

Záhreb 14. apríla (TASR) - Chorvátska polícia vzniesla obvinenie voči štyrom osobám, ktoré v nedeľu v meste Split zaútočili na novinárov. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra HINA s odvolaním sa na chorvátske ministerstvo vnútra. Úrady takisto identifikovali 13 osôb, ktoré sa dopustili nevhodného správania.

Tri osoby čelia obvineniam z použitia násilia proti osobám, ktoré vykonávali verejnú službu, za čo im hrozí trest odňatia slobody do piatich rokov. Jednu osobu obvinili z priestupku v súvislosti s narušením verejného poriadku.

Novinárku a kameramanku napadli pred kostolom, kde sa napriek zákazu verejných zhromaždení v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 konala bohoslužba.

Polícia takisto identifikovala ďalších 13 ľudí - vrátane jednej neplnoletej osoby -, ktoré sa následne zhromaždili pred kostolom a dopustili sa nevhodného správania. Traja z nich budú trestne stíhaní a ostaní budú nahlásení príslušným úradom v súvislosti s porušením opatrení zavedených úradmi na spomalenie šírenia pandémie.

Chorvátsky minister vnútra Davor Božinovič povedal, že úrady nebudú robiť žiadne ústupky, najmä v súvislosti s predstaviteľmi úradov a s novinármi, ktorí majú podľa neho dôležitú úlohu v boji proti koronavírusu.