Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Štyria Kanaďania sa v cudzine nakazili vírusom zika

Na snímke pohľad na vírus Zika. Foto: TASR/AP

Tisíce vojakov, zdravotníkov a záchranárov sa rozmiestňujú po celej Dominikánskej republike, aby vydezinfikovali a vyčistili oblasti s predpokladaným výskytom komárov.

Ottawa 30. januára (TASR) - Štyria Kanaďania sa nedávno vrátili domov zo zahraničných ciest infikovaní vírusom zika. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa kanadského verejného zdravotníctva Gregoryho Taylora.

Taylor uviedol, že vírusom sa v cudzine nakazili dvaja ľudia z kanadskej provincie Britská Kolumbia, jeden z provincie Alberta a ďalší z provincie Quebec. Dvaja ľudia vyzdraveli a o ďalších dvoch neposkytol podrobnosti.

Existuje malé až nulové riziko, že sa obyvatelia Kanady nakazia vírusom zika, keďže komáre, ktoré ho prenášajú, sa nedokážu prispôsobiť klimatickým podmienkam v krajine, dodal Taylor.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že Kanada a Čile sú jediné dve krajiny Severnej a Južnej Ameriky, kde je šírenie vírusu nepravdepodobné.

Predstavitelia Brazílie a medzinárodných zdravotníckych organizácií sa snažia zistiť, či rozsiahly výskyt vírusu súvisí so zdanlivo náhlym nárastom prípadov detí, ktoré sa narodili s deformáciami.

Santo Domingo - Tisíce vojakov, zdravotníkov a záchranárov sa rozmiestňujú po celej Dominikánskej republike, aby vydezinfikovali a vyčistili oblasti s predpokladaným výskytom komárov a zároveň vzdelávali obyvateľov o víruse zika.

Kampaň je zameraná na informovanie obyvateľstva o prejavoch nákazy vírusom zika, o spôsoboch, ako sa infekcii vyhnúť a ako vyčistiť oblasti, kde sa komáre rozmnožujú.

Karibský štát hlásil desať potvrdených prípadov nákazy, ale nie sú medzi nimi tehotné ženy. Armáda však oznámila, že tento týždeň zabezpečí 100 lekárov, ktorí budú pomáhať pri zisťovaní a liečbe prípadov infekcie.

Ministerka zdravotníctva Altagracia Guzmánová dnes varovala, že v Dominikánskej republike sa môže vírusom nakaziť pol milióna ľudí, ak sa nepodniknú preventívne opatrenia.

Brazília - Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová dnes oznámila, že federálna vláda spustila celoštátnu operáciu zameranú na vyčistenie oblastí, kde sa rozmnožujú komáre prenášajúce vírus zika. Vedci ho dávajú do súvislosti s výskytom zriedkavého defektu u novorodencov.

Rousseffová poskytla vyhlásenie na tlačovej konferencii po tom, ako mala spolu s guvernérmi piatich brazílskych štátov a šiestimi členmi kabinetu videokonferenciu, na ktorej diskutovali o stratégiách boja proti komárovi druhu Aedes aegypti.

Prezidentka podľa tlačovej agentúry AP dodala, že operácia sa začala dnes a zúčastňuje sa na nej armáda, ako aj všetky federálne vzdelávacie, zdravotnícke a ďalšie zariadenia.

Politička zdôraznila, že Brazília prehrá vojnu s týmto hmyzom, ak sa nezmobilizuje celá spoločnosť a nezlikviduje plochy stojatej vody, ktorá je liahňou komárov.