Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Ženeve pristálo lietadlo s prepustenými Američanmi

Na archívnej snímke Jason Rezaian. Foto: TASR/AP

Irán prepustil spolu piatich Američanov v súlade s dohodou o výmene väzňov s Washingtonom.


Ženeva 17. januára (TASR) - Vo švajčiarskej Ženeve pristálo dnes lietadlo s troma Američanmi, ktorých prepustil Irán na základe dohody o výmene väzňov medzi Washingtonom a Teheránom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na švajčiarskeho diplomata.

Američanov zo Ženevy prepravia letecky na americkú leteckú základňu v Nemecku.

Nemenovaní americkí predstavitelia predtým uviedli, že na palube boli reportér denníka Washington Post Jason Rezaian, kresťanský kazateľ Saeed Abedini a bývalý vojak americkej armády Amir Hekmati, nie však istý Nosratollah Khosravi. Ide o Američanov iránskeho pôvodu a držiteľov dvojakého iránsko-amerického občianstva.

Irán prepustil celkovo piatich Američanov v súlade s dohodou o výmene väzňov s Washingtonom. Prvým z pätice prepustených bol Matthew Trevithick. Spojené štáty prepustili siedmich Iráncov.

"Môžeme potvrdiť, že našich zatknutých amerických občanov prepustili, a tí, ktorí si priali odletieť z Iránu, odišli," uviedol pre médiá nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí bez uvedenia ďalších detailov. Verejnosť požiadal o rešpektovanie súkromia dotknutých osôb a ich rodín.

Denník Washington Post následne potvrdil, že jeho spravodajca Rezaian spolu so svojou manželkou novinárkou Yeganeh Salehiovou "bezpečne opustili" Irán. "Uľavilo sa nám, že táto 545-dňová nočná mora sa pre Jasona a jeho rodinu konečne skončila," uviedol vydavateľ tohto periodika Fred Ryan, ktorého cituje agentúra Reuters.

Spojené štáty a Európska únia oznámili v sobotu po rokovaniach vo Viedni zrušenie sankcií uvalených na Irán. Stalo sa tak po tom, ako Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojej záverečnej správe potvrdila, že Teherán splnil záväzky vyplývajúce z vlaňajšej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami.

Zrušenie sankcií spolu s výmenou väzňov, ktorá bola ohlásená krátko pred predtým, výrazne znížilo nevraživosť medzi Teheránom a Washingtonom.