Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Su Ťij prvýkrát zasadla do kresla v mjanmarskom parlamente

Su Ťij prvý raz v kresle mjanmarského parlamentu Foto: TASR/AP

Nositeľka Nobelovej ceny za mier mala pôvodne zaujať svoje miesto v parlamente minulý týždeň 4. júla, svoj príchod však odložila o niekoľko dní pre vyčerpanosť.

Nepjito 9. júla (TASR) - Mjanmarská prodemokratická líderka Aun Schan Su Ťij dnes prvýkrát zasadla do kresla v parlamente a zaradila sa tak do hlavného prúdu politiky v krajine.

"Práve som prišla a strávim v parlamente svoj prvý deň, preto vám ešte nemôžem dať žiadne vyjadrenia," povedala Su Ťij novinárom, keď prvý raz zasadla do kresla s označením G22 v dolnej komore mjanmarského zákonodarného zhromaždenia. Udalosť prebehla pomerne nenápadne.

Su Ťij (67) sa v nedeľu presťahovala so psom do prenajatého bungalovu v Nepjite, ktoré sa stalo mjanmarským hlavným mestom v roku 2005. Nachádza sa 350 kilometrov severne od Rangúnu, bývalej metropoly, v ktorej Su Ťij strávila v rodinnom sídle celkovo 15 rokov domáceho väzenia za vlády vojenskej junty.

Nositeľka Nobelovej ceny za mier mala pôvodne zaujať svoje miesto v parlamente minulý týždeň 4. júla, keď sa začalo nové zasadnutie zákonodarného zhromaždenia. Svoj príchod však odložila o niekoľko dní pre vyčerpanosť, spôsobenú minulomesačnou náročnou cestou po piatich krajinách Európy.

Bojovníčka za demokraciu zložila prísahu ako členka parlamentu v máji, niekoľko týždňov po tom, čo ona a 42 členov jej strany Národná liga za demokraciu (MLD) získali kreslá v doplňujúcich voľbách 1. apríla. Podarilo sa im získať až 43 zo 45 volených kresiel.

Bývalá politická väzenkyňa odcestovala koncom mája do zahraničia prvýkrát za dve desaťročia - navštívila Thajsko a potom v júni Európu. Vo Švajčiarsku, Nórsku, Írsku, Británii a vo Francúzsku jej vzdávali úctu svetoví lídri a celebrity.