Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Su Ťij si príde do Osla po Nobelovu cenu za mier

Foto: TASR/AP

Nobelovu cenu za mier dostala v októbri 1991. Vtedy sa Aun Schan Su Ťij nachádzala v domácom väzení a cenu prevzali vtedy jej britský manžel, ktorý medzičasom zomrel, a jej starší syn Alexander.

Brusel 11. júna (TASR) - Mjanmarská opozičná líderka a bývalá politická väzenkyňa Aun Schan Su Ťij si po 20 rokoch prevezme Nobelovu cenu mieru. Stane sa tak koncom tohto týždňa, v sobotu 16. júna v Osle.

Po 22 rokoch, z ktorých 15 rokov strávila v domácom väzení, najznámejšia mjanmarská politička príde do Európy.

V rámci miniturné navštívi viaceré členské krajiny Európskej únie. Najskôr príde do Írska, kde sa očakáva jej vystúpenie s frontmanom kapely U2 Bonom na koncerte na jej počesť, a navštívi aj Spojené kráľovstvo, kde má naplánovaný príhovor k obom komorám britského parlamentu. Potom zamieri do Nórska.

V Osle by mala predniesť ďakovný príhovor za Nobelovu cenu za mier, ktorú dostala v októbri 1991. Vtedy sa Aun Schan Su Ťij nachádzala už v domácom väzení a odmietla ponuku vojenskej junty, že si môže osobne prevziať túto prestížnu cenu, ak navždy opustí Mjanmarsko a vzdá sa akýchkoľvek politických ambícií v tejto krajine.

Cenu v jej neprítomnosti prevzali vtedy jej britský manžel, ktorý medzičasom zomrel, a jej starší syn Alexander.

V rámci demokratizačných reforiem novej mjanmarskej vlády, ktorá bola zvolená vlani, Su Ťij dostala slobodu voľného pohybu a bola jej opäť umožnená účasť na politickom živote štátu.

Po tohoročných aprílových doplňujúcich voľbách do parlamentu sa Su Ťij na čele Národnej ligy za demokraciu stala členkou zákonodarného zhromaždenia Mjanmarska a krátko nato začala s nadväzovaním medzinárodných politických kontaktov.