Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Súboj SPD a CDU o víťaza krajinských volieb v Dolnom Sasku bude tesný

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Doterajšia červeno-zelená krajinská koalícia sociálnych demokratov a zelených prišla v tomto roku o minimálnu väčšinu po odchode zelenej poslankyne Elke Twestenovej do CDU.

Hannover 14. októbra (TASR) - Tesný súboj Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) o víťazstvo v dolnosaských predčasných krajinských voľbách naznačujú výsledky ostatných prieskumov verejnej mienky.

O hlasy voličov sa všetci zainteresovaní usilujú do posledných hodín predvolebnej kampane.

Úradujúceho krajinského premiéra Stephana Weila prišiel dnes podporiť aj líder strany Martin Schulz, volebného lídra krajinskej CDU Bernda Althusmanna europoslanec a niekdajší dolnosaský krajinský premiér David McAllister.

Náskok sociálnych demokratov z SPD pred CDU činí podľa výsledkov ostatného prieskumu verejnej mienky 1,5 percentného bodu (34,5, respektíve 33). O tretiu priečku si to zrejme v nedeľu rozdajú liberáli z FDP a zelení, ktorých preferencie dosahovali naposledy zhodne deväť percent. O dve percentá za nimi zaostáva Alternatíva pre Nemecko (AfD) a o ďalšie dve percentá späť je a na hranici zvoliteľnosti strana Ľavica.

Dôležitým faktorom môže byť však vo voľbách, v ktorých môže budúce zloženie Krajinského snemu (Landtagu) v Hannoveri ovplyvniť viac ako šesť miliónov oprávnených voličov, skutočnosť, že tretina z nich sa ešte nerozhodla, komu dá svoj hlas.

Formovanie novej krajinskej vlády bude zrejme bez ohľadu na víťaza volieb náročné. Väčšinu by totiž podľa prieskumov nemali získať ani doterajšia červeno-zelená koalícia, ani čierno-žltá koalícia CDU-FDP.

Čisto matematicky tak zostáva možnosť veľkej koalície SPD a CDU, ktorá v uplynulých rokoch vládla na celoštátnej úrovni, možnosť tzv. jamajskej koalície (CDU-FDP-zelení), ktorá ju možno nahradí v nasledujúcom období či možnosť tzv. semaforovej koalície, ktorú by tvorili "červení" z SPD, žltí z FDP a zelení. Krajinský šéf liberálov z FDP Stefan Birkner však posledne menovannú možnosť zatiaľ kategoricky vylučuje, pričom vzťahy CDU a zelených v tejto spolkovej krajine by mohli sťažiť vznik tzv. jamajskej koalície.

Doterajšia červeno-zelená krajinská koalícia sociálnych demokratov a zelených prišla v tomto roku o minimálnu väčšinu po odchode zelenej poslankyne Elke Twestenovej do Kresťanskodemokratickej únie (CDU), takže sa predčasné voľby stali nevyhnutnosťou. Riadne krajinské voľby by boli na programe v prvom mesiaci budúceho roka.

O priazeň voličov sa v nedeľu bude uchádzať 15 politických strán a 544 kandidátov, spomedzi ktorých vzíde nový krajinský zákonodarný zbor.