Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Súd EÚ potvrdil zbavenie imunity katalánskych poslancov EP

Ilustračná snímka Foto: TASR

Puigdemont, Ponsati a Comin utiekli do zahraničia, aby unikli väzeniu.

Luxemburg 5 júla (TASR) - Súdny dvor EÚ v stredu zamietol žalobu troch katalánskych europoslancov, ktorých Európsky parlament na žiadosť Španielska zbavil imunity. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Súd uviedol, že "odmieta všetky prosby" Carlesa Puigdemonta, Antoniho Comina a Clary Ponsatiovej, ktoré v skutočnosti potvrdzujú rozhodnutie parlamentu z roku 2021.

Španielsko požiadalo o zrušenie ich imunity, aby mohlo podniknúť voči nim právne kroky pre referendum o nezávislosti v Katalánsku v roku 2017. O niekoľko týždňov neskôr katalánska administratíva vedená Puigdemontom krátkodobo vyhlásila nezávislosť, čím vyvolala politickú krízu.

Puigdemont, Ponsati a Comin utiekli do zahraničia, aby unikli väzeniu. V roku 2019 sa stali zákonodarcami v Európskom parlamente. Stredajšie rozhodnutie Všeobecného súdu EÚ – jedného z tribunálov tvoriacich Súdny dvor Európskej únie odmietlo ich argument, že bola porušená zásada nestrannosti Európskeho parlamentu.

Stanovilo tiež, že "parlament nie je povinný skúmať zákonnosť španielskych súdnych aktov", keďže táto otázka patrí "výhradne" do kompetencie španielskych orgánov.

Zamietol všetky žaloby podané trojicou, "najmä ich argumenty, že parlament nesprávne dospel k záveru, že sporné súdne konanie nebolo začaté s úmyslom poškodiť činnosť členov".