Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný súd v Haagu vyzval Líbyu na vydanie Kaddáfího syna

Na snímke z videa syn zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího Sajf Islám Kaddáfí počas zajatia v Zintane 20. novembra 2011. Foto: TASR/AP

Súd obžaloval 40-ročného syna bývalého líbyjského vodcu zo zločinov proti ľudskosti, konkrétne z podielu na zabíjaní a perzekúcii demonštrantov počas protivládnych nepokojov v roku 2011.

Haag 31. mája (TASR) - Medzinárodný trestný súd (ICC) vyzval dnes Líbyu, aby vydala na proces do Haagu syna zvrhnutého vodcu Muammara Kaddáfího. Sudcovia súčasne odmietli žiadosť Tripolisu, ktorý chcel Sajfa Isláma Kaddáfího postaviť pred domáci súd.

ICC obžaloval 40-ročného syna bývalého líbyjského vodcu zo zločinov proti ľudskosti, konkrétne z podielu na zabíjaní a perzekúcii demonštrantov počas protivládnych nepokojov v roku 2011.

V Líbyi čelí Sajf Islám viacerým trestným stíhaniam. V jednom prípade čaká na proces pre obvinenia z porušovania ľudských práv. V ďalších dvoch kauzách sa už procesy proti nemu začali. Syn Muammara Kaddáfího v nich čelí obžalobe z urážky novej štátnej zástavy a z podkopávania bezpečnosti štátu.

Sudcovia ICC dospeli k názoru, že líbyjské orgány nestíhajú Sajfa Isláma za tie isté zločiny, preto sú povinné vydať ho na proces do Haagu. Analytici však považujú za veľmi nepravdepodobné, že to Líbya skutočne urobí.

ICC tiež pri odmietnutí líbyjskej žiadosti poukázal na skutočnosť, že tamojšie justičné orgány sú zatiaľ príliš slabé a nemajú dostatočný vplyv na celom území krajiny. V minulosti haagsky tribunál vyjadril pochybnosti nad tým, či by Tripolis dokázal zaistiť prominentnému väzňovi spravodlivý súdny proces.

Sajfa Isláma Kaddáfího od roku 2011 zadržiavajú príslušníci bývalých povstaleckých milícií v meste Zintán, ktorí ho odmietajú vydať ústrednej vláde. On sám obvinenia zo zločinov proti ľudskosti odmieta, ale trvá na svojom vydaní do Haagu.