Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Súd na stíhanie zločinov Kosovskej oslobodzovacej armády bude v Haagu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Návrh holandského ministerstva zahraničných vecí o sídle špeciálneho súdu schválila dolná komora holandského parlamentu.

Haag 25. októbra (TASR) - Špeciálny súd, ktorý bude stíhať členov bývalej Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) - ozbrojenej organizácie etnických Albáncov - za zločiny spáchané v rokoch 1999-2000, bude mať sídlo v holandskom Haagu, informovala dnes agentúra Tanjug s odvolaním sa na denník Kosova Sot.

Podľa neho návrh holandského ministerstva zahraničných vecí o sídle špeciálneho súdu schválila dolná komora holandského parlamentu.

Predstavitelia holandského rezortu diplomacie uviedli, že nevedia, ako dlho bude súd fungovať, pretože to závisí od počtu obvinených; na začiatok sa počíta s päťročným obdobím.

Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová podpísala dohodu s Holandskom o vytvorení tohto špeciálneho súdu vo februári tohto roka. Médiá už vtedy informovali, že súd by mal sídliť v holandskom Haagu, a to v bývalej budove policajnej organizácie Europol.

Súd majú tvoriť medzinárodní sudcovia, ale bude pôsobiť v rámci kosovských zákonov. To znamená, že nepôjde o medzinárodný tribunál, ale o kosovský súd s pôsobnosťou mimo územia Kosova, uviedol spravodajský server Balkan Insight.

K dohode medzi Kosovom a Holandskom došlo po tom, čo špeciálna vyšetrovacia skupina Európskej únie tri roky vyšetrovala tvrdenia pôvodne predostreté Radou Európy. Jej spravodajca vo svojej správe z roku 2011 uviedol, že členovia UCK počas kosovského konfliktu páchali zločiny proti civilistom: išlo o únosy, mučenie či odoberanie orgánov.

Zistenia vyšetrovacej skupiny EÚ poskytnú základ pre stíhanie v rámci nového súdu, ktorého založenie však vyvoláva v Kosove hlboké spory. Kritici tvrdia, že súd je urážkou boja UCK za oslobodenie krajiny spod útlaku srbskej vlády.