Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súd nepredĺžil domáce väzenie známemu militantovi v Pakistane

Ilustračný záber. Foto: TASRAP

USA už pred niekoľkými rokmi zaradili Háfiza Saída na zoznam teroristov a za jeho dolapenie ponúkajú odmenu 10 miliónov dolárov.

Láhaur 22. novembra (TASR) - Pakistanský súd zamietol žiadosť vlády predĺžiť o ďalšie tri mesiace domáce väzenie pre známeho militanta Háfiza Saída. Ide o zakladateľa islamistickej organizácie Laškare tajjaba spájanej s krvavými teroristickými útokmi v indickom Bombaji v roku 2008. Informovala o tom agentúra AP.

USA už pred niekoľkými rokmi zaradili Háfiza Saída na zoznam teroristov a za jeho dolapenie ponúkajú odmenu 10 miliónov dolárov. Nie je zrejmé, či stredajšie rozhodnutie pakistanského súdu môže otvoriť cestu k jeho požadovanému vydaniu do Indie alebo USA.

Saíd bol v domácom väzení v pakistanskom meste Láhaur od januára tohto roka, prepustiť by ho mali vo štvrtok. Na slobode sú už štyria jeho spolupracovníci, ktorí boli - rovnako ako on - od začiatku roka v domácom väzení.

Útoky militantov v indickom meste Bombaj sa začali 26. novembra 2008, trvali takmer tri dni. Zahynulo pri nich viac ako 170 ľudí vrátane deviatich ozbrojených atentátnikov.