Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súd zamietol obžalobu speváka Boba Dylana z podnecovania nenávisti

Bob Dylan Foto: TASR/AP

Speváka obvinili a vypočúvali vlani v novembri, kedy mu paradoxne francúzska vláda udelila vysoké štátne vyznamenanie, Rad Čestnej légie za prínos svetovej hudbe.

Paríž 16. apríla (TASR) - Francúzsky súd zamietol obžalobu amerického speváka Boba Dylana z podnecovania nenávisti, ktorú naňho vlani podala Rada Chorvátov vo Francúzsku (CRICCF) po tom, ako hudobník v rozhovore pre magazín Rolling Stone v roku 2012 prirovnal Chorvátov k nacistom. Informovala o tom dnes agentúra HINA.

Podľa rozhodnutia parížskeho súdu 72-ročný Dylan nedal súhlas na publikovanie predmetných komentárov vo francúzskej mutácii magazínu. Súd namiesto toho nariadil otvorenie procesu so šéfredaktorom francúzskeho Rolling Stone, pričom kauzu preklasifikoval z trestného činu na priestupok.

"Tunajší právny systém pochopil, že Bob nemal v úmysle nikoho uraziť ani očierniť, z čoho som veľmi šťastný," uviedol Dylanov obhajca Thierry Marembert.

Speváka obvinili a vypočúvali vlani v novembri, kedy mu paradoxne francúzska vláda udelila vysoké štátne vyznamenanie, Rad Čestnej légie za prínos svetovej hudbe.

Inkriminovaný Dylanov výrok zaznel v odpovedi na otázku ohľadom rasových vzťahov v USA. Dylan vtedy povedal: "Ak vo vás koluje krv otrokára alebo člena Ku-Klux-klanu, čierni to dokážu vycítiť. Takisto ako Židia dokážu v človeku vycítiť nacistickú krv a Srbi zase chorvátsku." Posledná veta sa stala predmetom sťažnosti CRICCF.

Vzťahy medzi Chorvátmi a Srbmi zaťažuje dlhodobý konflikt, ktorý vyvrcholil v rokoch 1991-1995 počas vojny, keď sa Chorvátsko odtrhlo od vtedajšej Juhoslávie.