Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Súd odročil rozsudok v prípade obvinených novinárov z al-Džazíry

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vlani v júni ich odsúdili na sedem rokov väzenia.

Káhira 30. júla (TASR) - Egyptský súd odročil dnes rozsudok v rámci obnoveného súdneho pojednávania s novinármi panarabskej televízie al-Džazíra na 2. augusta. Podľa vyjadrení súdnych úradníkov, ktorí si priali ostať v anonymite, bola dôvodom pre odročenie choroba sudcu, informuje agentúra AP.

Traja novinári z al-Džazíry - šéf káhirskej redakcie anglického vysielania Mohamed Fahmy, rakúsky novinár Peter Greste a egyptský producent Bahir Muhammad - boli zadržaní už v decembri 2013.

Vlani v júni ich odsúdili na sedem rokov väzenia. Súd ich uznal za vinných z toho, že zverejňovaním údajne nepravdivých správ o Egypte pomáhali teroristickej organizácii Moslimské bratstvo.

Odsúdenie novinárov však následne vyvolalo rozsiahle medzinárodné pobúrenie. Egyptský najvyšší súd začiatkom tohto roka pôvodné rozsudky zrušil a nariadil konanie nového procesu.

Petra Gresteho súd začiatkom februára oslobodil a bol deportovaný do svojej vlasti. Fahmy a Muhammad boli po 400-dňovej väzbe vo februári prepustení na kauciu, súd s nimi sa však ešte neskončil.