Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Súd oslobodil lekárku, ktorá vykonala eutanáziu pacientke s demenciou

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Okresný súd v Haagu napokon v stredu rozhodol, že lekárka splnila všetky náležitosti v súlade s holandským zákonom o vykonávaní eutanázie.

Haag 11. septembra (TASR) - Holandský súd zbavil v stredu obvinení lekárku, ktorá poskytla eutanáziu pacientke trpiacej demenciou. Podľa agentúry FFP ide o prelomový verdikt, vôbec prvý svojho druhu v krajine.

"Dospeli sme k záveru, že všetky požiadavky právnych predpisov o eutanázii boli splnené. Preto je podozrivá zbavená všetkých obvinení," uviedla na súde v Haagu sudkyňa Mariette Renckensová.

Nemenovaná lekárka vykonala eutanáziu 74-ročnej žene pred troma rokmi. Následne ju obvinili z toho, že nekonala s náležitou starostlivosťou, pretože podľa prokuratúry nevyvinula dostatočné úsilie, aby zistila, či pacientka stále chcela zomrieť.

Okresný súd v Haagu napokon v stredu rozhodol, že lekárka splnila všetky náležitosti v súlade s holandským zákonom o vykonávaní eutanázie.

Prokurátori a lekári dúfajú, že tento proces pomôže objasniť, akým spôsobom je možné uplatňovať zákon o eutanázii z roku 2002 pri ľuďoch trpiacich ťažkou demenciou.

Eutanáziu v Holandsku legalizovali v roku 2002 pre osoby nad 12 rokov, ktoré sú vystavené "beznádejnému a neznesiteľnému utrpeniu", ktoré si želajú zomrieť a dospeli k tomuto záveru na základe vlastnej vôle. Vždy sa pritom vyžaduje stanovisko dvoch nezávislých lekárov, že požadované podmienky boli splnené.