Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Súd OSN sa bude zaoberať žiadosťou Guyany v územnom spore s Venezuelou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medzinárodný súdny dvor zatiaľ nestanovil dátum pojednávania hlavného sporu.

Caracas 4. novembra (TASR) - Najvyšší súd OSN v piatok oznámil, že sa zíde 14. novembra, aby posúdil naliehavú žiadosť Guyany o zastavenie venezuelského referenda o tom, či má byť anektovaný región bohatý na ropu, na ktorý si robia nárok obe tieto juhoamerické krajiny.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Referendum je naplánované na 3. decembra napriek nevyriešenému územnému sporu na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) v holandskom Haagu, ktorý vo vyhlásení uviedol, že jeho jednodňové novembrové pojednávanie bude venované žiadosti susednej Guyany o naliehavé "predbežné opatrenia".

Medzinárodný súdny dvor zatiaľ nestanovil dátum pojednávania hlavného sporu.

Venezuela už desaťročia tvrdí, že oblasť Essequibo s rozlohou 160.000 kilometrov štvorcových, ktorú spravuje Guyana, by mala patriť do jej hraníc.

Podľa desať rokov starého sčítania ľudu tvorí tento región viac ako dve tretiny Guyany a žije v ňom 125.000 z jej 800.000 obyvateľov. Spor sa zintenzívnil, odkedy spoločnosť ExxonMobil v roku 2015 objavila v Essequibo ropu.

Guyana má najväčšie zásoby ropy na svete v prepočte na obyvateľa, zatiaľ čo jej väčší sused má celkovo najväčšie preukázané zásoby tejto komodity. Keďže sa spor vyostril, Venezuela nedávno oznámila, že o tejto otázke usporiada referendum, čo Guyana označila za nezákonný krok.

Začiatkom tohto týždňa sa Guyana obrátila na MSD so žiadosťou o "naliehavú ochranu" vo forme príkazu Venezuele, aby "nepokračovala" v plebiscite, ktorý je podľa nej súčasťou "zlovestného plánu na zabratie guyanského územia".

Guyana, bývalá holandská a britská kolónia, tvrdí, že jej hranice s Venezuelou boli stanovené arbitrážnym súdom v roku 1899.

Venezuela, ktorá je po neuznaných voľbách a potláčaní protivládnych protestov pod medzinárodnými sankciami, však tvrdí, že rieka Essequibo na východe regiónu tvorí prirodzené hranice, uznané v čase získania nezávislosti od Španielska.