Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Súd pozastavil proces impeachmentu proti prezidentke Rousseffovej

Ilustračné foto Foto: TASR

Rozhodnutie o zastavení procesu učinil sudca Luiz Edson Fachin, ktorého do funkcie vymenovala prezidentka v júni.

Brazília 9. decembra (TASR) - Brazílsky najvyšší súd pozastavil v utorok večer miestneho času proces impeachmentu voči prezidentke Dilme Rousseffovej dovtedy, kým porota nerozhodne o platnosti bezprecedentného tajného hlasovania o zložení kongresového výboru, ktorý má impeachment viesť. Oznámila to dnes agentúra Reuters.

Do výboru sa dostali Rousseffovej oponenti snažiaci sa o jej zosadenie. Rozhodnutie o zastavení procesu učinil sudca Luiz Edson Fachin, ktorého do funkcie vymenovala prezidentka v júni. Súd sa opäť stretne 16. decembra.

Rozhodnutie súdu je pre Rousseffovú určitou úľavou, pretože by mohlo oslabiť moc jej úhlavného oponenta, predsedu dolnej komory Eduarda Cunhu, ktorý sám čelí možnému kongresovému vyšetrovaniu ohľadom obvinení z korupcie.

Cunha začal proces impeachmentu minulý týždeň na základe obvinení vznesených opozíciou, že Rousseffová porušila rozpočtové zákony krajiny.

Odklad hlasovania však môže Rousseffovej oponentom poskytnúť viac času na mobilizovanie verejnej mienky. Hlava štátu kvôli úplatkárskym škandálom prišla necelý rok pred zavŕšením svojho druhého funkčného obdobia o mnoho spojencov.