Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Súd priznal princovi Harrymu odškodné za odpočúvanie bulvárom

Na archívnej snímke princ Harry. Foto: TASR/AP

Vojvoda zo Sussexu žiadal odškodné 440.000 libier.

Londýn 15. decembra (TASR) – Britský Najvyšší súd v piatok priznal princovi Harrymu odškodné 140.000 libier v prípade žaloby proti vydavateľovi bulvárneho denníka Daily Mirror. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Sudca Najvyššieho súdu Timothy Fancourt v rozsudku uviedol, že odpočúvanie telefónu bolo v mediálnej spoločnosti Mirror Group Newspapers "rozšírené a bežné", trvalo mnoho rokov a súkromní detektívi "boli neodmysliteľnou súčasťou systému" pri nezákonnom získavaní informácií. Uviedol, že vedenie novín o tom vedelo a tieto praktiky krylo. Sudca rozhodol, že 15 z 33 predložených novinových článkov vzniklo pomocou nezákonných praktík.

Vojvoda zo Sussexu žiadal odškodné 440.000 libier. Podľa súdu pracovníci spoločnosti Mirror Group Newspapers odpočúvali jeho hlasové správy a najímala si súkromných detektívov, aby nezákonne získavali informácie o ňom a ostatných členoch kráľovskej rodiny.

Britská kráľovská rodina sa vyhýba súdnym procesom. Princ Harry sa ako prvý člen kráľovskej rodiny ocitol na lavici svedkov po viac než 100 rokoch. "Som presvedčený o tom, že odpočúvanie telefónu sa v tom čase v najmenej troch novinách robilo vo veľkom," vyhlásil princ Harry na Najvyššom súde. "Som si tým absolútne istý" dodal.