Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Súd s päticou hlavných strojcov útokov z 11. 9. 2001 pokračuje v júni

Foto: TASR/AP

Pätica bola obvinená v júni 2008. Prípad však uviazol po zvolení Baracka Obamu za amerického prezidenta.

Washington 6. mája (TASR) - Proces s päticou hlavných strojcov teroristických útokov v USA z 11. septembra 2001, ktorý sa v sobotu začal pred osobitným vojenským súdom na americkej základni Guantánamo na Kube, bude pokračovať v dňoch 12.-15. júna.

Začiatok procesu, kde sa očakávalo, že podozrivým prečítajú obžalobu, sa natiahol až do večerných hodín. Pätica sa odmietla vyjadriť, či sa cítia byť vinní alebo nevinní. Zložili si slúchadlá, cez ktoré mali počúvať preklad do arabčiny a ignorovali všetky otázky vojenského sudcu. Tiež všemožne narušovali pojednávanie.

Táto taktika zdržiavania naznačuje, že proces bude veľmi dlhý.

Vojenskí prokurátori požadujú pre nich tresty smrti, ak ich súd uzná vinnými z únosu a nabúrania štyroch dopravných lietadiel v New Yorku, Washingtonu a Pensylvánii. Pri útokoch zahynuli takmer tri tisíce ľudí.

Niektorí z príbuzných obetí sledovali pojednávanie, ktoré sa začalo po vyše desaťročnom čakaní na spravodlivosť, cez videomost v USA.

"Videla som iba ich reč tela, ktorá naznačila, že pre naše hodnoty a náš spôsob života majú iba pohŕdanie," citovala televízia al-Džazíru jednu ženu.

Mlčanie zarasteného hlavného strojcu útokov Pakistanca Chálida Šajcha Muhammada kontrastovalo s jeho slovnými výlevmi na súdnom zasadnutí v roku 2008, kedy ho verejnosť videla posledný raz. Muhammad, ktorý sa tiež prihlásil k zodpovednosti za nafilmované odťatie hlavy reportérovi novín Wall Street Journal Danielovi Pearlovi v roku 2002, si v roku 2008 hlasno robil posmech z amerického súdneho systému a požadoval, aby bol odsúdený na smrť.

"Toto je to, čo chcem," povedal vojenskému sudcovi v roku 2008. "Už dlho sa chcem stať mučeníkom."

Jeho obhajca David Nevin v sobotu vyjadril presvedčenie, že jeho mandant má obavy či bude proces spravodlivý.

Pätica bola obvinená v júni 2008. Prípad však uviazol po zvolení Baracka Obamu za amerického prezidenta. Obama chcel, aby sa prípad presunul na civilný americký súd, avšak Kongres tomu zabránil. Presadil však neprípustnosť dôkazov vynútených krutým správaním sa alebo mučením.

Piatimi súdenými, známymi tiež ako guantánamska päťka, sú Pakistanec Chálid Šajch Muhammad, jeho synovec Alí Abds al-Azíz, Jemenčania Ramzí bin aš-Šíbh a Walíd bin Attaš a Mustafá Ahmad Hausáwí zo Saudskej Arábie. Všetci strávili vyše troch rokov v tajných zahraničných väzeniach americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a tvrdia, že tam boli mučení. CIA priznala, že Šajcha Muhammada podrobila mučeniu vodou, tzv. waterboardingu.