Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Súd s piatimi obvinenými z útokov 11. septembra 2001 bude pokračovať

Foto: TASR/AP

V prípade uznania viny im hrozí trest smrti.

Washington 4. apríla (TASR) - Americká armáda dnes oznámila obnovenie súdneho procesu s piatimi väzňami na Guantáname, ktorí sú obvinení z prípravy teroristických útokov z 11. septembra 2001. V prípade uznania viny im hrozí trest smrti.

Armáda má teraz 30 dní na to, aby pätici pred osobitným vojenským tribunálom oficiálne prečítali obžalobu. Obvinenia zahŕňajú terorizmus, únos lietadiel, konšpiráciu a vraždy, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na Pentagón.

Začiatok vlastného procesu je však ešte otázkou mesiacov.

Ústrednou postavou je popredný líder al-Káidy Chálid Šajch Muhammad, ktorý bol podľa vyšetrovania hlavným organizátorom útokov s takmer 3000 obeťami. Na americkú základňu na Kube ho previezli po jeho zajatí v Pakistane v roku 2003.

Americký prezident Barack Obama zastavil predchádzajúci proces pred vojenským tribunálom a obvinených chcel stíhať pred federálnym civilným súdom. Kongres však tento krok odmietol a vláda bola nútená premiestniť päticu späť na Guantánamo.

Pri útokoch z 11. septembra 2001 použili islamskí teroristi ako zbraň štyri unesené civilné lietadlá. S dvoma zničili obe veže Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, pričom zahynulo viac ako 2700 ľudí. S ďalším uneseným lietadlom vrazili do budovy Pentagónu, štvrté lietadlo po vzbure cestujúcich proti únoscom dopadlo na zem v štáte Pensylvánia.

Štvoricu Muhammadových komplicov tvoria:


Walíd bin Attaš - Jemenčan, ktorý údajne viedol výcvikový tábor al-Káidy v Afganistane;

Ramzí bin aš-Šíbh - Jemenčan, ktorý mal pomáhať pri hľadaní leteckých škôl pre teroristov;

Alí Abd al-Azíz Alí - obvinený z toho, že pomohol deviatim útočníkom dostať sa do USA a poslal im 120.000 dolárov na výdavky a letecký výcvik;

Mustafá Ahmad Hawsáwí - Saudskoarab, ktorý mal únoscom lietadiel pomáhať dostávať sa k peniazom, oblečeniu nosenému na Západe, cestovným šekom a kreditným kartám.