Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Súd schválil prevoz J. Fritzla z psychiatrickej liečebne do väzenia

Obžalovaný Josef Fritzl (uprostred) je eskortovaný na štvrtý deň súdneho procesu v budove krajinského súdu v rakúskom St. Poeltene vo štvrtok 19. marca 2009. Foto: TASR/AP

Josef Fritzl väznil svoju dcéru Elisabeth 24 rokov v pivnici rodinného domu v Amstettene až do odhalenia v roku 2008.

Viedeň 25. januára (TASR) – Rakúsky súd vo štvrtok schválil prevoz Josefa Fritzla (88) z psychiatrickej liečebne do bežného väzenia. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

"Súd dospel k názoru, že už nie je nebezpečný," vyhlásila Fritzlova advokátka Astrid Wagnerová v meste Krems an der Donau (Kremža). Rozhodnutie podľa nej vychádza z psychiatrickej správy. "Teraz bude prevezený do bežného väzenia, no musí sa podrobovať pravidelným psychiatrickým prehliadkam," dodala. Rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné, proti nemu sa môže odvolať štátny zástupca.

Podľa Wagnerovej bol jej klient rozhodnutím súdu veľmi dojatý a na budúci rok požiada o podmienečné prepustenie. Dôvodom má byť zhoršenie zdravotného stavu pre vysoký vek, nástup demencie a uplynutie minimálnej dĺžky väzenského trestu. Pri doživotí je to podľa rakúskej legislatívy 15 rokov.

Josef Fritzl väznil svoju dcéru Elisabeth 24 rokov v pivnici rodinného domu v Amstettene až do odhalenia v roku 2008. Pravidelne ju znásilňoval a splodil s ňou sedem detí. Jedno z nich zomrelo na neliečenú chorobu. V roku 2009 ho odsúdili na doživotie za znásilnenie, incest, zotročovanie a zabitie z nedbalosti.

Elisabeth a jej dcéry žijú s novou identitou na bližšie nešpecifikovanom mieste v Rakúsku.