Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Súd USA zablokoval plán na odpustenie dlhov zo študentských pôžičiek

Demonštranti protestujú pred budovou Najvyššieho súdu Spojených štátov vo Washingtone v piatok 30. júna 2023. Foto: TASR/AP

Biden chce zmeniť pravidlá splácania pôžičiek tak, že z príjmu dlžníkov sa bude sťahovať každý mesiac na platbu pôžičky namiesto desiatich percent len päť.

Washington 1. júla (TASR) - Najvyšší súd Spojených štátov v piatok zablokoval plán amerického prezidenta Joea Bidena na odpustenie dlhov zo študentských pôžičiek v hodnote 430 miliárd dolárov. Šéf Bieleho domu však vyhlásil, že plánuje prijať nové opatrenia na zmiernenie finančnej záťaže pre dlžníkov. TASR správu prevzala z agentúry AFP a spravodajskej stanice BBC.

"Viem, že mnohí Američania sú teraz sklamaní, znechutení alebo trochu nahnevaní. Musím priznať, že ja tiež," povedal v reakcii na rozhodnutie Najvyššieho súdu Biden. Zároveň prisľúbil, že prijme opatrenia zamerané na "zmiernenie finančnej záťaže pre čo najviac dlžníkov" a urobí tak "čo najrýchlejšie".

Medzi novými opatreniami, ktoré Biden navrhuje, je aj 12-mesačná pozastavenie platenia pokút za neskoré splácanie pôžičky. Šéf Bieleho domu chce zároveň zmeniť pravidlá splácania pôžičiek tak, že z príjmu dlžníkov sa bude sťahovať každý mesiac na platbu pôžičky namiesto desiatich percent len päť.

Agentúra AFP pripomína, že Bidenovo plánované odpustenie študentských dlhov sa malo týkať približne 40 miliónov Američanov. Mnohí študenti v Spojených štátoch si totiž práve vďaka pôžičke od štátu môžu dovoliť vysokoškolské štúdium, ktoré je v USA pomerne nákladné. Podľa Najvyššieho súdu však prezident v tejto záležitosti "prekročil svoje právomoci".

O odpustenie dlhov požiadalo 26 miliónov dlžníkov. Bidenov plán však na súde napadlo šesť republikánskych štátov – Arkansas, Iowa, Kansas, Missouri, Nebraska a Južná Karolína, píše BBC.