Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Súd v kauze úniku kalu v Ajke vypočul obvineného riaditeľa hlinikárne

Letecká snímka ochrannej bariéry, ktorú stavali v blízkosti odkalovacej nádrže s toxickým červeným kalom z hlinikárne pri maďarskom meste Ajka 10. októbra 2010. Foto: TASR/AP

Pri tejto najväčšej ekologickej katastrofe v Maďarsku zahynulo v roku 2010 desať ľudí.

Budapešť 16. októbra (TASR) – Hlavného obvineného - generálneho riaditeľa hlinikárne Zoltána B., vypočuli dnes vo Veszpréme, kde sa koná proces v kauze úniku jedovatého červeného kalu z odkaliska v Ajke. Pri tejto najväčšej ekologickej katastrofe v Maďarsku zahynulo v roku 2010 desať ľudí a vznikli rozsiahle ekologické a materiálne škody.

Podľa internetového vydania maďarského denníka Népszabadság Zoltána B. zdôraznil, že sa necíti byť vinný a aj ďalší obvinení sú podľa neho nevinní.

Výpoveď založil Zoltán B. na počítačovej prezentácii, pričom oznámil, že odmieta odpovedať na otázky prokurátora. Zdôvodnil to tým, že vo vyšetrovacej fáze nemal možnosť obhajovať sa a ani v odborných záležitostiach nemal možnosť prezentovať svoje stanovisko. Dodal, že najdôležitejšie body obvinenia sa dozvedel z dennej tlače.

"Stala sa hrozná nehoda, je mi tejto tragédie veľmi ľúto. Poškodeným, ktorí sa obrátili so žiadosťou o pomoc, sme v rámci našich možností pomohli," vyhlásil hlavný obvinený, podľa ktorého hlinikáreň – aj keď je v problémoch - dodnes funguje a poskytuje živobytie takmer 6000 rodinám.

Súd začal s vypočúvaním obvinených v pondelok a skončí s ním do konca tohto týždňa. V procese, ktorý sa začal v septembri, doposiaľ všetci obvinení odmietali vinu. Z deviatich už vypočutých obvinených iba dvaja boli ochotní vypovedať.

Prokuratúra obžalovala vrátane generálneho riaditeľa 15 vedúcich pracovníkov a zamestnancov hlinikárne Magyar Alumínium Termelö és Kereskedelmi (Mal) Zrt. z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti so smrteľnými následkami, ako aj z trestných činov poškodenia životného prostredia a prírody z nedbalosti, porušenia pravidiel hospodárenia s nebezpečným odpadom a všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti, ktoré spôsobilo materiálne škody mimoriadne veľkého rozsahu.

Ekologická katastrofa na západe Maďarska, pri ktorej sa 4. októbra 2010 pretrhla hrádza odkaliska a toxický červený kal zalial obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely, si vyžiadala desať obetí. Ďalších viac ako 200 ľudí utrpelo zranenia. Zničených bolo okolo 400 domov i celý ekosystém rieky Marcal.