Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Súd v Moskve nariadil vziať do väzby novinára Zygara, ktorý žije v exi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Za šírenie dezinformácií o ruskej armáde mu hrozí do desať rokov väzenia.

Moskva/Praha 16. apríla (TASR) - Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

Ak by sa Zygar vrátil do Ruska, môže byť zadržaný priamo na letisku a prevezený do vyšetrovacej väzby. Súdom nariadené dva mesiace väzby sa budú počítať od jeho vydania na ruské územie alebo od jeho zadržania.

Za šírenie dezinformácií o ruskej armáde mu hrozí do desať rokov väzenia.

S odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru TASS o tom v utorok informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) monitorovaná agentúrou TASR.

Zygar sa aj mimo Ruska stal známym vďaka svojmu bestselleru Všetci mocní Kremľa. V najnovšej knihe, ktorá vyšla v slovenskom preklade pod názvom Vojna a trest, sa zamýšľa nad koreňmi ruskej nenávisti voči Ukrajine.

Správy o tom, že voči Zygarovi sa v Rusku vedie trestné konanie, sa objavili ešte v marci. Začiatkom apríla po ňom v neprítomnosti vyhlásili pátranie. Jeho meno od októbra 2022 figuruje na zozname tzv. zahraničných agentov.

Presný dôvod začatia trestného konania nie je známy, ale Zygarov bývalý kolega, šéfredaktor spravodajstva nezávislej televízie Dožď Tichon Dziadko na sociálnych sieťach - bez uvedenia zdroja - napísal, že príčinou je "ako vo väčšine prípadov informovanie o zločinoch ruskej armády v meste Buča na predmestí Kyjeva". Samotný Zygar tieto tvrdenia nekomentoval.

Zygar momentálne nežije v Rusku. Pôsobí v exile, kde aktívne vystupuje proti ruskej invázii na Ukrajinu, zúčastňuje sa na diskusiách o možnej budúcnosti Ruska a potrebe prehodnotiť jeho minulosť.

Podľa odhadov ľudskoprávnej organizácie OVD-Info sa v Rusku začalo trestné konanie za protivojnové vyjadrenie proti najmenej 875 ľuďom. Medzi nimi je aj viac ako 270 osôb obvinených v súvislosti s dezinformáciami o ruskej armáde.

Za dezinformácie považujú ruské súdy všetky tvrdenia o vojne na Ukrajine, ktoré sa nezhodujú s verziou ruského ministerstva obrany.