Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Súd v Nigérii rozhodol o prepustení 475 domnelých členov Boko Haram

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Súd sa odvolal na nedostatok dôkazov.

Abuja 18. februára (TASR) - Nigérijský súd rozhodol o prepustení dovedna 475 domnelých členov a sympatizantov militantnej skupiny Boko Haram, pričom sa odvolal na nedostatok dôkazov. Oznámilo to v nedeľu nigérijské ministerstvo spravodlivosti.

Oslobodené osoby patria podľa agentúry DPA k viac ako 1000 podozrivým, z ktorými sa uplynulý pondelok začali súdne procesy prebiehajúce vo vojenských kasárňach v meste Kainji v strednej časti Nigérie. Obvinení boli buď priamo z členstva v Boko Haram, alebo z utajovania informácií o tejto extrémistickej skupine, uviedla agentúra AP.

Podozrivých oslobodili pre nedostatok dôkazov. Napriek tomu však teraz budú musieť podstúpiť tzv. rehabilitačný program a až následne sa budú môcť vrátiť k svojim rodinám.

Súd v meste Kainji zároveň tento týždeň vymeral dovedna 20 členom Boko Haram väzenské tresty v rozmedzí 2-15 rokov. Medzi nimi bol aj 35-ročný muž obžalovaný z účasti na únose 200 študentiek zo strednej školy v meste Chibok, ktorý skupina Boko Haram uskutočnila v roku 2014. Súd mu vymeral 15 rokov väzenia.

Príslušníci Boko Haram už osem rokov terorizujú severovýchod Nigérie aj prihraničné oblasti susedných štátov Čad, Niger a Kamerun. Ich cieľom je vytvoriť na tomto území náboženský štát založený na prísnom výklade islamského práva šaría.

Násilie páchané ozbrojencami Boko Haram si podľa neoficiálnych zdrojov len v Nigérii vyžiadalo viac ako 20.000 mŕtvych a vyše dva a pol milióna ľudí vyhnalo z domovov.