Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Súd v Rusku zamietol odvolanie opozičného politika Jašina

Na archívnej snímke ruský opozičný aktivista Ilja Jašin. Foto: TASR/AP

Ilia Jašin (39) označil vlani zavraždenie ukrajinských civilistov v meste Buča, kde sa po odchode ruských vojakov našlo množstvo zabitých civilistov, za masaker.

Moskva 19. apríla (TASR) - Moskovský súd zamietol v stredu odvolanie ruského opozičného politika Iliu Jašina voči verdiktu, ktorým ho odsúdili na osem a pol roka väzenia za šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Jašin na súde povedal, že ho odsúdili, pretože hovoril pravdu o tom, čo robí Rusko na Ukrajine. "Verdikt vznesený voči mne je neuveriteľný - osem a pol roka za 20-minútovú reč na internete. Vo väzení som stretol vrahov, páchateľov sexuálneho násilia či zlodejov, ktorí za svoje činy dostali menší trest," povedal.

Jašin (39) označil vlani zavraždenie ukrajinských civilistov v meste Buča, kde sa po odchode ruských vojakov našlo množstvo zabitých civilistov, za masaker.

Následne ho vlani v decembri odsúdili na osem a pol roka väzenia za šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde. Súdili ho na základe zákona, ktorý vstúpil do platnosti po tom, čo ruské vojská vpadli na Ukrajinu. Ruské úrady tento zákon využívajú, aby zasiahli proti šíreniu informácií o ruskej armáde, ktoré považujú za škodlivé alebo nepravdivé.

Jašin dodal, že skôr či neskôr budú "zlodeji a vrahovia" odstavení od moci a on bude medzi tými, ktorí vybudujú nové Rusko. "Uvedomujem si, že raz, keď budem slobodný, budem jedným z tých, čo budú musieť upratať tento hrozný neporiadok," povedal na súde.

Zasahovanie úradov voči slobodám v Rusku dosiahlo bezprecedentnú úroveň. V krajine zatvárajú redakcie nezávislých médií a za mreže posielajú kľúčových opozičných predstaviteľov.

V pondelok moskovský súd odsúdil na 25 rokov väzenia ďalšieho kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu, taktiež za šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde i za napojenia na nežiaducu organizáciu a vlastizradu.