Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Súd v Rwande zakázal predstaviteľovi opozície kandidovať vo voľbách

Ilustračné foto. Foto: TASR

Trojčlenná porota rozhodla proti Ntagandovi na základe toho, že podľa nej nezaplatil súdne poplatky naviazané na iný prípad v prepočte približne 75 eur.

Kigali 14. mája (TASR) - Najvyšší súd v Rwande v utorok zamietol odvolanie predstaviteľa opozície, ktorý sa domáhal zrušenia svojich viac ako desať rokov starých odsúdení. Bernard Ntaganda (55) tak nemôže kandidovať v júlových voľbách proti úradujúcemu prezidentovi Paulovi Kegamemu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Ntaganda podal odvolanie ešte vo februári. Súd zamietol zrušiť odsúdenie aj v prípade Victoire Ingabire, ktorá takisto chcela kandidovať v tohtoročných prezidentských voľbách. Kegame bude v prezidentských voľbách kandidovať už štvrtýkrát.

Trojčlenná porota rozhodla proti Ntagandovi na základe toho, že podľa nej nezaplatil súdne poplatky naviazané na iný prípad v prepočte približne 75 eur.

"Najvyšší súd rozhodol, že Ntaganda nesplnil podmienky zákona, ktorý požaduje, aby jednotlivci zažiadali o odstránenie rozsudku, a preto jeho odvolanie zamieta," uvádza súd vo svojom rozhodnutí.

Právnik Ntaganda, ktorý je zakladateľom ľavicovej strany PS-Imberakuri (Podporovateľ pravdy), uviedol, že má o zaplatení poplatkov dôkazy. Rozhodnutie súdu označil za "neprekvapujúce".

"Vládnuca strana Rwandský vlastenecký front (RPF) si nemôže dovoliť nezávislosť súdov," uviedol Ntaganda pre agentúru AFP. V minulosti bol odsúdený za ohrozovanie národnej bezpečnosti a za podnecovanie etnických konfliktov, Vo väzení strávil štyri roky, prepustili ho v roku 2014.

Rwandské zákony nedovoľujú, aby osoby odsúdené na viac ako šesť mesiacov väzenia zastávali verejné funkcie.

Kagame vedie malý vnútrozemský štát v Afrike od genocídy v roku 1994, oficiálne sa stal prezidentom v roku 2000. Jeho priaznivci oceňujú, že po genocíde nasmeroval Rwandu na cestu hospodárskej transformácie, ale často čelí kritike za porušovanie ľudských práv, potláčanie opozície a slobody prejavu.

Prezidentské aj parlamentné voľby sa v Rwande konajú 15. júla, pričom vláda rozhodla zosúladiť termíny hlasovania minulý rok.