Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Súd v Segedíne rozhodol minulý týždeň v 43 prípadoch narušenia hraníc

Ilustračné folo. Foto: TASR/AP

Súd všetkých obvinených vyhostil z územia Maďarska na jeden rok.Väčšina z nich sa hlásila k občianstvu Sýrie a Pakistanu.

Budapešť 18. mája (TASR) - Okresný súd v juhomaďarskom Segedíne pokračuje v pojednávaní prípadov trestného činu zakázaného prekročenia štátnych hraníc. Minulý týždeň vyhlásil verdikt celkom v 43 takýchto prípadoch, informovala dnes agentúru MTI hovorkyňa segedínskeho tribunálu Erika Juhászová-Prágaiová.

Súd všetkých obvinených vyhostil z územia Maďarska na jeden rok, povedala Juhászová-Prágaiová. Väčšina z nich sa hlásila k občianstvu Sýrie a Pakistanu. Štátne hranice všetci prekročili ilegálne na miestach, kde boli poškodené hraničné zábrany; prípadne plot podliezli alebo preliezli.

Verdikt súdu vzali obvinení aj ich obhajcovia na vedomie, čím sa rozsudky stali právoplatnými.

Hovorkyňa dodala, že správny a pracovný súd v Segedíne prevzal minulý týždeň 22 žiadostí o azyl. V uvedenom období súd rozhodol v 13 prípadoch o zrušení platnosti žiadosti o štatút utečenca, v 26 prípadoch o odmietnutí a v šiestich prípadoch o zrušení azylového procesu.

Po sprísnení podmienok migrácie a ochrany hraníc v Maďarsku s platnosťou od 15. septembra 2015 je ilegálne prekročenie hraníc kvalifikované ako trestný čin. Páchateľom hrozí väzenie a vyhostenie z krajiny.