Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Súd vo Švédsku prvýkrát odsúdil muža v súvislosti s pálením koránu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V septembri 2020 27-ročný mladík zverejnil videoklip, ako sa na grile páli korán spolu so slaninou. Spálenú knihu potom nechal pred vchodom do mešity.

Kodaň 12. októbra (TASR) - Muža, ktorý v roku 2020 na video natočil pálenie koránu na grile, súd vo Švédsku vo štvrtok podmienečne odsúdil za podnecovanie k nenávisti. Podľa súdu bolo jeho cieľom vyhrážanie sa a pohŕdanie moslimami. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Nahrávka bola namierená proti moslimom, nie proti islamu ako náboženstvu, skonštatoval súd v meste Linköping. Ide o prvý prípad, v ktorom švédsky súd zvažoval, či pálenie posvätnej knihy moslimov môže predstavovať podnecovanie k nenávisti, uviedla tlačová agentúry TT.

V septembri 2020 27-ročný mladík zverejnil videoklip, ako sa na grile páli korán spolu so slaninou. Spálenú knihu potom nechal pred vchodom do mešity. V nahrávke počuť hudbu, ktorá podľa súdu jednoznačne súvisí s útokom na mešitu v novozélandskom meste Christchurch z roku 2019, ktorý si vyžiadal 51 mŕtvych.

Muž poprel spáchanie trestného činu a tvrdil, že jeho posolstvo bolo namierené proti islamu ako náboženstvu.

Súd tento argument zamietol a podľa agentúry AFP konštatoval, že "zvolenú hudbu k videu s takýmto obsahom nemožno interpretovať inak, než ako vyhrážku moslimom s narážkou na ich vieru."

Od začiatku tohto roka jednotlivci vo Švédsku a Dánsku viackrát podpálili alebo inak znesvätili Korán, čo vyvolalo rozhorčené protesty v krajinách s moslimskou väčšinou. V oboch škandinávskych krajinách je ústavne chránená sloboda prejavu a zhromažďovania.

Dánska vláda však pre podobné incidenty plánuje zakázať pálenie koránu a iných náboženských textov, za porušenie zákona bude hroziť až dvojročné väzenie.