Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Rodina bin Ládina pôjde zrejme pred súd, päť žien bude obvinených

Foto: TASR/AP

Príbuzné bývalého šéfa al-Káidy sa nachádzajú vo väzbe v Pakistane od mája minulého roka.

Islamabad 26. marca (TASR) - Päť členiek rodiny bývalého vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina sa pakistanský súd chystá obviniť z ilegálneho vstupu a pobytu v krajine. Informoval dnes o tom obhajca bin Ládinovej rodiny.

Príbuzné bývalého šéfa al-Káidy sa nachádzajú vo väzbe v Pakistane od mája minulého roka. Americké komando vtedy vtrhlo do domu v pakistanskom meste Abbottabad a zastrelilo bin Ládina, pripomenula agentúra Associated Press.

Pakistan akcia USA na jeho území pobúrila, pretože Islamabad o nej nebol vopred informovaný. Miestni predstavitelia trvali na tom, že nemali informácie, podľa ktorých líder medzinárodnej teroristickej siete žil v Pakistane. USA doposiaľ nenašli dôkazy o tom, že pakistanské úrady o bin Ládinovi vedeli.

Pakistanský súd obviní tri z bin Ládinových vdov a dve jeho dcéry 2. apríla, keď obnoví pojednávanie, ktoré proti nim vedie, oznámil obhajca Muhammad Amír. Súd podľa neho dnes odovzdal všetkým piatim ženám do rúk kópie prípadu a dôkazového materiálu proti nim.

Podľa pakistanských právnych expertov hrozí ženám maximálny trest päť rokov za mrežami. Bin Ládin žil v Abbottabade so svojimi manželkami a deviatimi zo svojich detí, ako aj s troma zamestnancami.

Pakistanský minister vnútra Rahman Málik predtým uviedol, že deti, ktoré neboli do prípadu zapojené, môžu slobodne opustiť Pakistan alebo môžu zostať so svojimi matkami počas trvania procesu. Jedna z bin Ládinových vdov je z Jemenu, druhá zo Saudskej Arábie, kým národnosť tretej ženy nie je známa.

Bin Ládin žil v Abbottabade najmenej päť rokov predtým, ako americká CIA prišla na jeho stopu. Jednostranná americká akcia ponížila a rozhnevala pakistanskú armádu, ktorá tiež čelila nepríjemným otázkam, prečo nevedela o bin Ládinovej prítomnosti v krajine.