Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Súd zamietol sťažnosť Navaľného proti neposkytovaniu písacích potrieb

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, archívne foto. Foto: TASR/AP

Navaľnyj sa na najvyššom súde sťažoval, že väzenskí predstavitelia mu neposkytujú pero ani papier.

Moskva 22. júna (TASR) - Ruský najvyšší súd vo štvrtok zamietol odvolanie opozičného politika Alexeja Navaľného proti väzenským obmedzeniam, ktoré dovoľujú neposkytnúť mu písacie potreby vrátane pera. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News.

Kritik Kremľa si odpykáva deväť rokov väzenia za spreneveru a pohŕdanie súdom v trestaneckej kolónii s maximálnym strážením v obci Melechovo, 240 kilometrov východne od Moskvy.

Navaľnyj sa na najvyššom súde sťažoval, že väzenskí predstavitelia mu neposkytujú pero ani papier.

"Niektorí dostávajú pero a papier na hodinu. Na niektorých miestach ho dostávajú na 15 minút a odsúdený musí list dokončiť do týždňa. Mne čas na napísanie listov z rozvrhu úplne odstránili. Prečo? Rozhodol tak šéf väzenia, preto," písalo sa na jeho profile na sociálnych sieťach v predvečer pojednávania.

Táto sťažnosť je jednou z mnohých proti väzenským predstaviteľom, v ktorých ich obvinil z mnohonásobného porušovania svojich práv. Ruské súdy všetky jeho sťažnosti a žaloby zamietli.

Počas posledného pojednávania ruské úrady argumentovali, že na väzenských obmedzeniach nie je nič zlé a že Navaľnému by mali dávať pero a papier vždy, keď o ne požiada, ak sa od neho nežiada robiť v tom čase niečo iné.

Navaľného argumenty, že v jeho väznici to týmto spôsobom nefunguje, súd odbil a jeho sťažnosť zamietol.