Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Súd zamietol žiadosť Meduzy o vyradenie spomedzi zahraničných agentov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012 každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia.

Moskva 4. júna (TASR) - Ruský súd v piatok zamietol žiadosť spravodajského portálu Meduza o vyradenie zo zoznamu tzv. "zahraničných agentov". Informoval o tom samotný portál na svojej internetovej stránke.

Meduza uvádza, že žiadosť bola zamietnutá aj napriek neschopnosti ruského ministerstva spravodlivosti predložiť dokumenty potvrdzujúce zahraničné financovanie portálu. Právnik Meduzy Sergej Badamšin sa plánuje proti verdiktu odvolať.

Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo Meduzu do zoznamu médií, ktoré plnia funkciu "zahraničných agentov", 23. mája. Portál uvádza, že v dôsledku toho prišiel o príjmy, a preto teraz musí žiadať o finančnú podporu svojich čitateľov.

Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012 každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 zákon rozšírili aj na médiá.

Pre mediálne spoločnosti a aj pre jednotlivých novinárov zaradenie medzi "zahraničných agentov" znamená komplikácie: majú napríklad zakázaný vstup do ruského federálneho parlamentu, musia ruské úrady pravidelne informovať o svojej činnosti a sú povinné používať pridelené označenie. Musia ho uvádzať aj pri zverejňovanom obsahu, inak im hrozí pokuta.

Vo štvrtok sa rozhodol ukončiť svoju činnosť pre zaradenie na zoznam ruský spravodajský portál VTimes. Dôvodom bol strach z možného zatknutia jeho zamestnancov a fakt, že obchodní partneri a reklamné spoločnosti s ním už nechcú spolupracovať.