Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Súd zvažuje rehabilitáciu generála Dragoljuba Mihailoviča

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Srbský súd zvažuje anulovanie rozsudku vlastizrady voči kontroverznému generálovi Dragoljubovi Mihailovičovi vo veci kolaborácie s nacistami počas druhej svetovej vojny.

Belehrad 27. februára (TASR) - Srbský súd zvažuje anulovanie rozsudku vlastizrady voči kontroverznému generálovi Dragoljubovi Mihailovičovi vo veci kolaborácie s nacistami počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Došlo by tak k politickej rehabilitácii tohto partizánskeho veliteľa takmer 70 rokov po tom, ako bol odsúdený a zastrelený komunistami. Pred budovou najvyššieho súdu v Belehrade sa zišli desiatky nacionalistických stúpencov Mihailoviča i jeho ľavicových oponentov, ktorých polícia držala od seba.

Mihailovičov osud už desaťročia rozdeľuje srbskú verejnosť. Mnohí ho považujú za hrdinu, ktorý zomrel z politických dôvodov. Stúpenci komunistického režimu však zastávajú názor, že generál spolupracoval s nacistickými okupantmi.

Nesrbskí obyvatelia bývalej Juhoslávie obviňujú jeho oddiely, známe ako četnici, zo spáchania početných zverstiev na civilnom obyvateľstve. Po skončení vojny boli tieto polovojenské jednotky oficiálne zakázané a mnoho ich členov popravili.