Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Sudán a Irán po siedmich rokoch obnovili diplomatické vzťahy

Na archívnej snímke vojaci sudánskeho zoskupenia Sily rýchlej podpory (RSF). Foto: TASR/AP

Sudán prerušil vzťahy s Iránom v roku 2016 na znak solidarity so Saudskou Arábiou po útoku na jej veľvyslanectvo v Teheráne.

Chartúm 9. októbra (TASR) - Sudán a Irán sa v pondelok dohodli na obnovení diplomatických vzťahov, uviedlo sudánske ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Obe krajiny "sa rozhodli obnoviť diplomatické vzťahy po kontaktoch na vysokej úrovni v uplynulých mesiacoch", uviedol rezort diplomacie vo vyhlásení. Ich súčasťou bude opätovné otvorenie veľvyslanectiev v blízkej budúcnosti a výmena oficiálnych delegácií," dodal Chartúm.

O dohode informoval aj Irán. "Obe vlády sa dohodli na rozvíjaní priateľských vzťahov na základe vzájomného rešpektovania suverenity, rovnosti, spoločných záujmov a mierového spolunažívania," uviedla iránska tlačová agentúra ISNA. Podľa tohto zdroja sa tiež dohodli na "prijatí potrebných opatrení na otvorenie veľvyslanectiev" a "výmene oficiálnych delegácií s cieľom preskúmať spôsoby rozšírenia spolupráce".

Sudán prerušil vzťahy s Iránom v roku 2016 na znak solidarity so Saudskou Arábiou po útoku na jej veľvyslanectvo v Teheráne. Nespokojný dav tak reagoval na popravu významného šiitského duchovného v tomto kráľovstve.

Diplomatické vzťahy s Iránom vtedy prerušilo viacero regionálnych spojencov Saudskej Arábie. Situácia sa zmenila v marci tohto roku, keď Rijád a Teherán oznámili obnovenie diplomatických vzťahov na základe dohody sprostredkovanej Čínou.

Sudán sa zmieta v občianskej vojne od polovice apríla, keď vypukli boje medzi súperiacimi generálmi - veliteľom armády Abdalom Fattáhom Burhánom a jeho bývalým zástupcom Muhammadom Hamdánom Daklúom, ktorý velí polovojenským Jednotkám rýchlej podpory (RSF).