Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Sudán a USA sú blízko k dohode o odškodnení za útoky z roku 1998

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nová sudánska vláda, ktorá sa dostala k moci minulý rok po zosadení Bašíra, sa usiluje vylepšiť medzinárodné postavenie krajiny a znovu vybudovať vzťahy s USA.

Chartúm 23. júna (TASR) - Sudánska ministerka zahraničných vecí Asma Muhammadová Abdallová v utorok povedala, že Sudán je blízko dosiahnutia dohody s USA s cieľom odškodniť obete bombových útokov na veľvyslanectvá Spojených štátov v Keni a Tanzánii v roku 1998. Informovala o tom agentúra AP.

Sudánska delegácia podľa ministerkiných slov v súčasnosti vo Washingtone rokuje s právnikmi obetí a zástupcami amerického ministerstva zahraničných vecí.

Sudán dosiahnutím dohody podľa Abdallovej "splní všetky požiadavky na to", aby ho USA odstránili zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus.

Pri bombových útokoch na americké veľvyslanectvá v Keni a Tanzánii zahynulo v auguste 1998 spolu 263 ľudí a 5000 osôb utrpelo zranenia. K útokom sa prihlásila teroristická sieť al-Káida.

Spojené štáty Sudán obviňujú, že pomáhal militantnom spojeným s džihádistami zodpovednými za tieto útoky, a žiadajú odškodnenie rodín obetí, pripomína AP.

Sudán počas vlády bývalého prezidenta Umara Bašíra uplatňoval islamské právo šaría. Krajina v 90. rokoch minulého storočia prijala vodcu siete al-Káida Usámu bin Ládina, čo podľa AP vyvolalo napätie vo vzťahoch s USA. Spojené štáty Sudán zaradili na zoznam krajín podporujúcich terorizmus.

Nová sudánska vláda, ktorá sa dostala k moci minulý rok po zosadení Bašíra, sa usiluje vylepšiť medzinárodné postavenie krajiny a znovu vybudovať vzťahy s USA.