Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Sudán nám vyhlásil vojnu, tvrdí juhosudánsky prezident

Salva Kiir Foto: TASR/AP Photo

Sudánske lietadlá bombardovali v pondelok juhosudánske mesto, pričom zahynuli najmenej dvaja ľudia.

Peking 24. apríla (TASR) - Útoky sudánskej armády na Južný Sudán sa rovnajú vyhláseniu vojny. Uviedol to dnes juhosudánsky prezident Salva Kiir.

Sudánske lietadlá bombardovali v pondelok juhosudánske mesto, pričom zahynuli najmenej dvaja ľudia. Sudánske pozemné sily zároveň podľa správ vstúpili na územie južného suseda s tankami a delostrelectvom.

Kiir sa k útokom vyjadril počas návštevy Číny, kde sa dnes stretol s prezidentom Chu Ťin-tchaom. V Pekingu Kiir lobuje za hospodársku a diplomatickú podporu pre svoju krajinu.

Čínsky líder vyzval na zdržanlivosť medzi oboma Sudánmi a riešenie ich sporov mierovými rokovaniami a kompromisom.

Južný Sudán vlani v júli po občianskej vojne vyhlásil nezávislosť od Sudánu. Obe krajiny odvtedy nedokázali vyriešiť spory ohľadom delenia príjmov za ropu a vytýčenia hraníc. Po týždňoch bojov v oblasti spornej hranice sa štáty teraz dostali na pokraj vojny.

Juhosudánska armáda obsadila začiatkom apríla sporné ropné územie Heglig, po ostrej medzinárodnej kritike však ásledne oznámila sťahovanie jednotiek z tohto regiónu.

Sudánsky prezident Umar Bašír vyhlásil vojenské ťaženie, dokiaľ nebudú všetky juhosudánske jednotky a ich spojenecké sily vytlačené z krajiny.