Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vodcovia protestov v Sudáne pohrozili generálnym štrajkom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Masové demonštrácie proti vládnucej vojenskej rade sa v Sudáne konali aj v utorok. Organizovalo ich združenie SPA zastrešujúce 15 sudánskych odborových zväzov.

Chartúm 24. apríla (TASR) - Vodcovia protestov v Sudáne v stredu pohrozili, že ak vládnuca vojenská rada neodovzdá moc civilnej vláde, vyhlásia "generálny štrajk". Informovala o tom agentúra AFP.

Organizátor protestov Siddík Farúk na otázku nemenovaného novinára, aké kroky demonštrujúci podniknú, ak vojenská rada odmietne odovzdať moc, odpovedal, že budú nasledovať "eskalačné opatrenia". "Začneme s miliónovým protestným pochodom a pripravujeme sa na generálny štrajk," uviedol.

Sudánska vládnuca vojenská rada následne v stredu pozvala lídrov protestov na rokovania, ktoré by sa mali uskutočniť v prezidentskom paláci ešte v stredu večer. Ide o reakciu na požiadavku demonštrantov, ktorí naliehajú, aby vojenskí predstavitelia okamžite odovzdali moc do rúk civilnej vlády.

Masové demonštrácie proti vládnucej vojenskej rade sa v Sudáne konali aj v utorok. Organizovalo ich združenie SPA zastrešujúce 15 sudánskych odborových zväzov.

Lídri protestov predtým v nedeľu zastavili rozhovory s vládnucimi generálmi a vyzvali na zintenzívnenie demonštrácií po tom, ako armáda nesplnila ich požiadavku na okamžité odovzdanie moci civilistom.

Vládnuca vojenská rada sa moci chopila po tom, ako 11. apríla zosadila prezidenta Umara Bašíra. Bašír, ktorý je hľadaný Medzinárodným trestným súdom (ICC) na základe obvinení z vojnových zločinov a genocídy, sa k moci dostal počas prevratu v roku 1989 a bol jedným z najdlhšie slúžiacich prezidentov v Afrike.