Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sudán otvorí humanitárny koridor na pomoc hladujúcim v Južnom Sudáne

Ilustračné foto Foto: TASR AP

Tento týždeň OSN vypraví do Južného Sudánu prvých sedem konvojov s potravinami.

Chartúm 28. marca (TASR) - Sudánske vedenie rozhodlo, že otvorí humanitárny koridor pre dodávky potravinovej pomoci do Južného Sudánu, na ktorého území trpí hladom odhadom do 100.000 ľudí.

Podľa francúzskeho denníka Le Figaro o tom v pondelok informoval jeden z hovorcov OSN Farhan Haq, ktorý dodal, že tento týždeň OSN vypraví do Južného Sudánu prvých sedem konvojov s potravinami. Náklad bude tvoriť 11.000 ton obilniny cirok. Každý konvoj bude tvoriť 30-40 kamiónov. Táto potravinová pomoc by mala postačiť pre približne 300.000 ľudí na tri mesiace, spresnil diplomat OSN.

Humanitárny koridor bude vytvorený medzi mestami El Obeid v strednej časti Sudánu a mestom Bentiu v juhosudánskom štáte Západný Horný Níl, kde bol vo februári vyhlásený stav hladomoru. Rovnakú humanitárnu krízu vyhlásili juhosudánske úrady aj v štáte Bahr al-Ghazal.

Rozhodnutie Chartúmu otvoriť svoje hranice na poskytnutie pomoci obyvateľom susednej krajiny, ktorá sa od Sudánu odštiepila v roku 2011, privítala koordinátorka humanitárnej pomoci v Sudáne Marta Ruedasová. Podľa jej slov tento krok umožní zabrániť v Južnom Sudáne rozšíreniu masového hladu, ktorý by mohol zasiahnuť ešte milión ľudí.

Humanitárna kríza v Južnom Sudáne je dôsledkom ozbrojených etnických násilností, ktoré vypukli krátko po jeho vzniku v roku 2011 a vyostrili sa v polovici decembra roku 2013. V auguste 2015 dosiahli znepriatelení politici Salva Kiir a Riek Machar [vysl. Mačar] dohodu o prímerí, ale boje Južnom Sudáne pokračujú.

Terčom útoku sa minulú sobotu stali aj šiesti humanitárni pracovníci. Humanitárne organizácie, ktoré už pôsobia v Južnom Sudáne, napriek tomuto útoku deklarovali, že vo svojej misii budú pokračovať.

Podľa OSN si boje v Južnom Sudáne vyžiadali už najmenej 10.000 obetí a viac ako sedem miliónov osôb potrebuje humanitárnu pomoc.

Bezpečnostná rada OSN žiadala 23. marca o okamžité zastavenie bojov v Južnom Sudáne a vytvorenie podmienok pre neobmedzené a bezpečné poskytnutie humanitárnej pomoci civilistom. V opačnom prípade, ako uviedla OSN, hrozia Južnému Sudánu sankcie.

Hladomorom je v Afrike ohrozené aj obyvateľstvo na severovýchode Nigérie. Smrť hladom hrozí i ľuďom v Jemene a Somálsku. Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) minulý týždeň varoval, že svet má len tri alebo štyri mesiace, aby zachránil milióny ľudí v týchto krajinách, a vydal výzvu, ktorej cieľom je pre spomínané krajiny získať 400 miliónov dolárov.