Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Sudán pozastavil svoje členstvo vo východoafrickom bloku IGAD

Juhosudánsky prezident Salva Kiir Mayardit (uprostred) sa zúčastňuje na samite IGAD v Štátnom dome v Entebbe v Ugande vo štvrtok 18. januára 2024. Členské štáty Medzivládneho úradu pre rozvoj (IGAD) pricestovali do Ugandy, aby rokovali o napätí medzi Etiópiou, Somálskom a bojmi v Sudáne. Foto: TASR/AP

Účastníci summitu IGAD vo štvrtok vyzvali obe strany vojny v Sudáne na uzavretie okamžitého a bezpodmienečného prímeria.

Chartúm 20. januára (TASR) – Sudánska vláda informovala východoafrický blok IGAD (Medzivládny úrad pre rozvoj) o pozastavení svojho členstva. V sobotu to oznámilo ministerstvo zahraničných vecí lojálne veliteľovi armády a faktickému lídrovi Sudánu Abdalovi Fattáhovi Burhánovi. TASR správu prebrala z agentúry AFP.

Sudán pozastavenie členstva v sobotu oznámil listom aktuálnej hlave bloku IGAD, ktorým je prezident Džibutska Ismail Omar Guelleh.

Chartúm už v utorok "zmrazil" svoje vzťahy s blokom IGAD. Dôvodom bola skutočnosť, že toto zoskupenie pozvalo na svoj tohtotýždňový mimoriadny summit v Ugande aj veliteľa sudánskych polovojenských síl Muhammada Hamdána Daklúa.

Predmetom rokovaní summitu boj aj vojenský konflikt v Sudáne, v rámci ktorého tieto polovojenské sily už deväť mesiacov zvádzajú boje s regulárnou sudánskou armádou.

Účastníci summitu IGAD vo štvrtok vyzvali obe strany vojny v Sudáne na uzavretie okamžitého a bezpodmienečného prímeria. Boje v Sudáne označili za "nespravodlivú vojnu", ktorá negatívne vplýva na miestne obyvateľstvo.

Blok zopakoval svoju ponuku podporiť spravodlivý mierový proces v Sudáne a opätovne vyzval znepriatelených sudánskych generálov na vzájomné osobné rokovania. Podľa záverečného komuniké summitu by sa takéto stretnutie malo uskutočniť do dvoch týždňov.

Znenie záverečného vyhlásenia rozhorčilo vojenskú vládu v Chartúme, keďže podľa nej narušilo suverenitu Sudánu. Rozhodla sa preto pozastaviť svoje členstvo v bloku IGAD.

Obe bojujúce strany sú obviňované z vojnových zločinov vrátane ostreľovania obytných oblastí, mučenia a svojvoľného zadržiavania civilistov. Vojna si vyžiadala už viac ako 13.000 mŕtvych, uvádza konzervatívny odhad projektu Armed Conflict Location & Event Data. Podľa OSN približne 7,5 milióna civilistov utieklo pred bojmi buď do zahraničia alebo do iných častí krajiny.