Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Pri nálete v Dárfúre zahynulo najmenej 40 ľudí

Na archívnej snímke vojaci sudánskeho zoskupenia Sily rýchlej podpory (RSF). Foto: TASR/AP

Podľa odhadu neziskovej organizácie ACLED zahynulo v dôsledku bojov už približne 7500 ľudí.

Chartúm 13. septembra (AFP) - Najmenej 40 civilistov zahynulo pri stredajšom nálete, ktorý zasiahol oblasť Dárfúr na západe Sudánu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP, odvolávajúcej sa na zdravotnícky zdroj a svedkov.

"Štyridsať civilistov prišlo o život pri leteckom útoku, ktorý zasiahol dve trhoviská a niekoľko mestských štvrtí," uviedol pre AFP zdroj z nemocnice v meste Nijálá, metropole provincie Južný Dárfúr. Z bezpečnostných dôvodov si želal zostať v anonymite.

Svedkovia z tejto oblasti už predtým hlásili, že nálety zasiahli dve trhoviská a zabili civilistov v meste Nijálá, kde sa v auguste zintenzívnili boje.

Podobný útok sa podľa nemenovaného zdroja odohral v utorok v meste Umm Durmán, kde prišlo o život 17 civilistov. V nedeľu zase pri leteckom útoku v sudánskom hlavnom meste Chartúm zahynulo najmenej 51 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia, uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

V Sudáne vypukli 15. apríla ťažké boje medzi sudánskou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), ktoré vedie Burhánov bývalý zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú. Podľa odhadu neziskovej organizácie ACLED zahynulo v dôsledku bojov už približne 7500 ľudí.

Sudánske ozbrojené sily majú pod kontrolou vzdušný priestor nad Chartúmom, zatiaľ čo v uliciach mesta naďalej dominujú bojovníci RSF, píše AFP.