Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Sudán vyhlásil za nežiaduce osoby 15 diplomatov SAE

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Sudánske ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo úradujúceho chargé d’affairs SAE a informovalo ho o svojom rozhodnutí.

Port Sudan 10. decembra (TASR) - Sudánske ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo v nedeľu 15 diplomatov Spojených arabských emirátov (SAE) za nežiaduce osoby a žiada, aby do 48 hodín opustili územie Sudánu. Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu informovala oficiálna tlačová agentúra SUNA.

Sudánske ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo úradujúceho chargé d’affairs SAE a informovalo ho o svojom rozhodnutí. Bližšie podrobnosti nateraz nie sú známe.

AFP dodala, že demonštranti podporujúci sudánsku armádu a lojálni s jej veliteľom, generálom Abdalom Fattáhom Burhánom, v posledných týždňoch opakovane obvinili Spojené arabské emiráty z podpory polovojenských Síl rýchlej podpory, ktoré vedie Burhánov bývalý zástupca a súčasný rival Muhammad Hamdán Daklú.

Tieto dva tábory proti sebe bojujú od 15. apríla. Boje medzi nimi vyvolal dlhotrvajúci politický pat po vojenskom prevrate v roku 2021. Súperenie medzi nimi si vyžiadalo už viac ako 9000 životov a vyše 5,6 milióna ľudí prinútilo utiecť zo svojich domovov na bezpečnejšie miesta v krajine alebo mimo nej.