Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Sudán zmrazil vzťahy s východoafrickým blokom IGAD

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Deväť mesiacov po vypuknutí bojov medzi armádou a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory (RSF) prichádza vládna armáda o územie.

Chartúm 16. januára (TASR) - Sudánska vláda v utorok pozastavila vzťahy s východoafrickým blokom IGAD (Medzivládny úrad pre rozvoj) a obvinila ho z "porušenia" suverenity. Na svoj summit totiž IGAD pozvala šéfa povstaleckej polovojenskej organizácie. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Deväť mesiacov po vypuknutí bojov medzi armádou a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory (RSF) prichádza vládna armáda o územie. V rovnakom čase vodca polovojenských jednotiek Mohamed Hamdan Daglo si cestami po afrických hlavných mestách posilňuje postavenie v zahraničí. Výsledkom je aj pozvánka na summit IGAD vo štvrtok v Ugande.

Ministerstvo zahraničných vecí, ktoré je lojálne veliteľovi armády a faktickému vodcovi Sudánu Abdalovi Fattáhovi Burhánovi, preto IGAD obvinilo z "porušenia suverenity Sudánu" a vytvorenia "nebezpečného precedensu". IGAD sa paralelne s USA a Saudskou Arábiou bezúspešne pokúša sprostredkovať prímerie v Sudáne.

V sobotu sudánska diplomacia obvinila blok, že Daglovým "milíciám" dodal legitimitu, pretože na summite budú aj hlavy členských štátov a vlád.

Daglovi sa počas turné po hlavných mestách šiestich afrických štátov podarilo dosiahnuť väčšiu izoláciu Burhána, ktorého jednotky nedokážu čeliť postupu RSF.

Obe bojujúce strany boli obvinené z vojnových zločinov vrátane ostreľovania obytných oblastí, mučenia a svojvoľného zadržiavania civilistov. Vojna si vyžiadala už viac ako 13.000 mŕtvych, uvádza konzervatívny odhad projektu Armed Conflict Location & Event Data. Podľa OSN približne 7,5 milióna civilistov utieklo pred bojmi buď do zahraničia alebo do iných častí krajiny.