Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sudánka odsúdená vo vlasti na smrť pricestovala do USA

Sudánka Marjam Jahjá Ibráhímová a jej manžel Daniel, ktorých na letisku v americkom Manchesteri vítajú príbuzní a priatelia. Foto: TASR/AP

Ibráhímovú v meste Manchester v štáte New Hampshire, kde má príbuzných nadšene privítal dav ľudí z miestnej sudánskej komunity spevom a kyticami kvetov.

Manchester 31. júla (TASR) - Sudánka Marjam Jahjá Ibráhímová, ktorú vo vlasti odsúdili na smrť za to, že prestúpila z islamu na kresťanstvo, pricestovala dnes do Spojených štátov. Informovala o tom agentúra Reuers.

Ibráhímová prišla do mesta Manchester v štáte New Hampshire, kde má príbuzných a kde ju spevom a kyticami kvetov nadšene privítal dav ľudí z miestnej sudánskej komunity.

"Sú to neopísateľné pocity," povedal Ibráhímovej manžel Daniel Wani, ktorý s manželkou a dvoma deťmi pricestoval z Talianska, kde trávili čas po tom, ako sudánske orgány dovolili Ibráhímovej vycestovať z krajiny.

"Sme veľmi unavení. Útrapy sa skončili," povedal Wani novinárom na manchesterskom letisku.

Ibráhímová sa usmievala a zamávala na pozdrav skupinke približne 30 priaznivcov, ale verejne sa nevyjadrila.

Po odchode zo Sudánu odcestovala Ibráhímová do Talianska, kde sa spolu s manželom a deťmi stretla s pápežom Františkom. Americkej pôdy sa prvý raz dotkla na medzinárodnom letisku vo Filadelfii, kde ju privítal starosta mesta Michael Nutter.

"Je nadovšetko jasné, že je to nesmierne silná žena. Ibráhímová je svetovou bojovníčkou za slobodu," povedal novinárom Nutter po tom, čo Ibráhímovej a jej rodine venoval zmenšenú kópiu Zvona slobody, jedného zo symbolov mesta.

Tehotnú Ibráhímovú odsúdil v máji súd v Chartúme za to, že prestúpila na kresťanstvo a vydala sa za kresťana. Keďže sa odmietla vzdať novoprijatej kresťanskej viery, dostala najvyšší trest - smrť obesením. Žena koncom mája porodila vo väzení zdravú dcéru.

Moslimky nemajú podľa islamského práva uplatňovaného v Sudáne povolené uzavrieť manželstvo s kresťanom. Ibráhímová s manželom a deťmi sa po svojom prepustení z väzenia uchýlili na americkú ambasádu a usilovali sa opustiť Sudán.