Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Sudánska armáda tvrdí, že sa snaží pomôcť pri evakuácii diplomatov

Ľudia kráčajú okolo zatvorených obchodov v Chartúme v utorok 18. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Burhán povedal, že diplomati zo Saudskej Arábie už boli evakuovaní z prístavného mesta Port Sudan na pobreží Červeného mora. Dodal, že rovnakým spôsobom budú evakuovaní aj diplomati z Jordánska.

Chartúm 22. apríla (TASR) - Sudánska armáda v sobotu uviedla, že koordinuje snahy o evakuáciu diplomatov zo Spojených štátov, Británie, Číny a Francúzska zo Sudánu na vojenských lietadlách, keďže v tejto africkej krajine naďalej prebiehajú boje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

V Sudáne vypukol minulý týždeň ozbrojený konflikt medzi sudánskou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), na čele ktorého stojí Burhánov námestník, generál Muhammad Hamdán Daklú. Hoci bojujúce strany v piatok oznámili dohodu o dočasnom prímerí, boje v sudánskej metropole Chartúm pokračovali aj v sobotu.

Sudánska armáda uviedla, že generál Burhán hovoril s lídrami viacerých krajín, ktoré požadujú bezpečnú evakuáciu svojich občanov a diplomatov z konfliktom zmietaného Sudánu. Medzinárodné letisko v Chartúme je však pre prebiehajúce boje uzavreté. Krajiny preto svojim občanom nariadili, aby sa schovali v úkrytoch, kým nebude možná evakuácia.

Burhán povedal, že diplomati zo Saudskej Arábie už boli evakuovaní z prístavného mesta Port Sudan na pobreží Červeného mora. Dodal, že rovnakým spôsobom budú evakuovaní aj diplomati z Jordánska.

Ministerstvo zahraničných vecí Saudskej Arábie v sobotu oznámilo, že začalo organizovať aj evakuáciu svojich občanov zo Sudánu, svoje plány však bližšie nekonkretizovalo.

Spojené štáty v piatok uviedli, že pracujú na evakuácií zamestnancov svojho veľvyslanectva v Sudáne, no zatiaľ nemajú plány na evakuáciu ďalších tisícok Američanov nachádzajúcich sa v tejto africkej krajine.