Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Sudánski generáli a prodemokratické zoskupenie sa dohodli na vláde

Na archívnej snímke zo 17. novembra 2022 demonštranti protestujú na zhromaždení, na ktorom požadujú návrat civilnej vlády rok po vojenskom prevrate v sudánskom hlavnom meste Chartúm. Foto: TASR/AP

Dohodu bojkotovali hlavné opozičné politické sily v krajine vrátane miestnej sudánskej prodemokratickej siete známej ako Výbor odporu, ktorá opakovane odmietla vyjednávať s vládnucimi generálmi.

Chartúm 5. decembra (TASR) - Sudánska vládnuca vojenská rada a hlavné prodemokratické zoskupenie v krajine Sily za slobodu podpísali v pondelok rámcovú dohodu o vytvorení prechodnej vlády s civilným vedením, ktorá by mala byť vo funkcii do najbližších volieb. Kľúčoví disidenti sa však na dohode nepodieľali. TASR správu prevzala z agentúry AP.

V Sudáne zablokoval prechod k demokracii vojenský prevrat v októbri 2021.

Prvú z najmenej dvoch plánovaných dohôd podpísali vládnuci generáli Abdal Fattáh Burhán a Muhammad Hamdán Dagalo, ako i lídri najväčšieho sudánskeho prodemokratického zoskupenia Sily za slobodu a zmenu v Paláci republiky v hlavnom meste Chartúm.

Dohodu však bojkotovali hlavné opozičné politické sily v krajine vrátane miestnej sudánskej prodemokratickej siete známej ako Výbor odporu, ktorá opakovane odmietla vyjednávať s vládnucimi generálmi.

Dohodu odmietlo aj niekoľko bývalých vzbúreneckých vodcov, ktorí si sformovali svoj vlastný politický blok. Podľa nich zmluva poslúži iba záujmom armády a Silám pre slobodu a zmenu. Dohoda podľa AP sľubuje aj stiahnutie sa armády z politiky.