Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sudánski povstalci prepustili šiestich Bulharov pracujúcich pre OSN

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Povstalci zo SPML-N uviedli, že humanitárni pracovníci mohli slobodne odísť, a obvinili vládu v Chartúme z blokovania prístupu pre vrtuľníky OSN.

Sofia 1. februára (TASR) - Sudánski povstalci prepustili šiestich Bulharov pracujúcich pre Svetový potravinový program (WFP), ktorých zadržali v konfliktom zmietanej provincii Južný Kurdufán po núdzovom pristátí ich vrtuľníka začiatkom týždňa. Oznámilo to dnes bulharské ministerstvo zahraničných vecí.

"Sú v dobrom zdravotnom stave a sú na bezpečnom mieste s tímom potravinového programu OSN," uviedla hovorkyňa ministerstva, ktorú citovala agentúra Reuters.

Šiestich pracovníkov WFP zadržali povstalci zo Sudánskeho ľudového oslobodeneckého hnutia-Sever (SPLM-N) v pondelok 26. januára, keď počas letu z Južného Sudánu do sudánskeho hlavného mesta Chartúm musel ich vrtuľník núdzovo pristáť v Južnom Kurdufáne.

Hovorca SPLM-N pre Reuters potvrdil prepustenie Bulharov s tým, že ich presunuli z povstalcami kontrolovaného územia v Sudáne do utečeneckého tábora Jida v Južnom Sudáne, kde ich odovzdali zástupcom OSN.

Povstalci zo SPML-N uviedli, že humanitárni pracovníci mohli slobodne odísť, a obvinili vládu v Chartúme z blokovania prístupu pre vrtuľníky OSN. Zdroj zo sudánskej vlády to poprel.

Bulharské ministerstvo zahraničných vecí poďakovalo WFP za záchranu, ako aj sudánskej vláde za konštruktívnu úlohu v prípade.

Boje medzi sudánskymi vládnymi jednotkami a povstalcami zo SPLM-N v provinciách Južný Kurdufán a Modrý Níl eskalovali po stroskotaní mierových rozhovorov v decembri. Južný Kurdufán je jediným štátom Sudánu, v ktorom sa ťaží ropa. Leží na hranici s Južným Sudánom.