Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Sudánsky generál sa zaviazal, že armáda odovzdá moc civilnej vláde

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Sudáne vo štvrtok už šiesty deň pokračovali ťažké boje medzi armádou vedenou Burhánom a znepriatelenými RSF, na čele ktorých stojí Burhánov námestník, generál Muhammad Hamdán Daklú.

Chartúm 21. apríla (TASR) - Veliteľ sudánskej armády generál Abdal Fattáh Burhán v piatok vyhlásil, že armáda je naďalej odhodlaná nastoliť civilnú vládu. Išlo o jeho prvý prejav od začiatku intenzívnych bojov medzi jeho silami a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF). TASR správu prevzala z agentúry AP.

Vyjadril sa tak vo videu zverejnenom pri príležitosti sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí moslimský pôstny mesiac ramadán. Nebolo bezprostredne známe, kedy ani kde bol videozáznam natočený.

RSF v piatok súhlasili s trojdňovým prímerím počas sviatku íd al-fitr. Armáda ani Burhán sa k tomu nevyjadrili, píše agentúra Reuters.

V Sudáne vo štvrtok už šiesty deň pokračovali ťažké boje medzi armádou vedenou Burhánom a znepriatelenými RSF, na čele ktorých stojí Burhánov námestník, generál Muhammad Hamdán Daklú. Boje si vyžiadali už viac než 300 obetí na životoch a ďalšie stovky zranených. Humanitárna situácia v metropole Chartúm sa výrazne zhoršila po tom, čo v dôsledku bojov uviazli doma desaťtisíce ľudí.

Burhán vo štvrtok odmietol priame rokovania s Daklúom, nevylúčil však sprostredkované rozhovory.