Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Sudánsky parlament vyhlásil Južný Sudán za nepriateľský štát

Obyvatelia Južného Sudánu takto oslavovali minulý rok nezávislosť. Foto: TASR/AP

"Vláda Južného Sudánu je nepriateľ a všetky sudánske štátne orgány sa musia k nej podľa toho k nej správať," uvádza sa v rezolúcii sudánskych poslancov.

Chartúm/Džuba 16. apríla (TASR) - Sudánsky parlament dnes označil susedný Južný Sudán za "nepriateľa" a vyzval armádu na urýchlené opätovné obsadenie sporného hraničného ropného regiónu.

"Vláda Južného Sudánu je nepriateľ a všetky sudánske štátne orgány sa musia k nej podľa toho k nej správať," uvádza sa v rezolúcii sudánskych poslancov.

Južný Sudán vyhlásil nezávislosť od Sudánu 9. júla 2011 po predchádzajúcej občianskej vojne. Vo vzťahoch však ostali mnohé nevyriešené spory vrátane oficiálneho vymedzenia spoločných hraníc. Eskalácia napätia v oblasti priblížila teraz obe strany k novej vojne, uviedla agentúra Reuters.

Juhosudánske jednotky obsadili pred týždňom sporný pohraničný región Heglig s ropným poľom, čo podnietilo Chartúm k deklarácii cieľa získať toto územie "všetkými prostriedkami".

Ropné pole je kľúčové pre sudánsku ekonomiku, keďže pokrýva zhruba polovicu jej dennej produkcie ropy.

Juhosudánske ministerstvo informácií označilo rezolúciu sudánskeho parlamentu za absurdnú.

Sudánske lietadlá podľa juhosudánskej armády dnes bombardovali hraničné mesto Heglig.

Veľvyslankyňa USA pri OSN a súčasná predsedníčka Bezpečnostnej rady OSN Susan Riceová uviedla, že bombardovanie v Južnom Sudáne zasiahlo aj objekt OSN, nikto z personálu OSN však nebol zranený.